Frankrike förbjuder mobilreklam riktad mot barn


Farhågor om ökad risk för cancer vid användning av mobiltelefoner medför nu att nya gränser för strålningsnivåerna införs och all mobilreklam för barn under 12 år ska förbjudas i Frankrike.

Det är tidskriften The Independent som rapporterar om de nya lagarna som den franska miljöministern Jean-Louis Borloo nu aviserat. Borloo kommer också att vidta åtgärder för att förbjuda försäljning av mobiltelefoner till barn under sex år.

Den franska regeringen kommer att införa nya gränsvärden för strålning från telefoner och göra det obligatoriskt för telefoner att säljas med hörlurar, så att användarna kan undvika bestrålning av huvudet och hjärnan.

Det är de skarpaste åtgärderna som hittills vidtagits av någon regering i världen. Åtgärderna står i kontrast till den hållning de brittiska ministrarna haft som i stort sett har ignorerat rekommendationerna i en officiell rapport som kom ut för nio år sedan, som ville avråda personer under 16 år från att använda mobiltelefoner och stoppa marknadsföringen till barn. Sedan dess har användningen av unga mobiltelefonanvändare nästan fördubblats, vilket innebär att nio av tio av landets 16-åringar äger en mobiltelefon.

Svensk forskning visar att barn och ungdomar löper fem gånger större risk att få cancer i hjärnan om de använder mobiltelefoner. Vissa experter förutspår en ”epidemi” av sjukdomen bland dagens unga människor senare i livet.

Det franska ministeriet varnade för att ”mobiltelefonianvändningen ökar i snabb takt bland ungdomar”, och varnar för att ungdomar kan vara ”känsligare eftersom deras kroppar fortfarande utvecklas”. Barnets huvud är mindre och deras skallben tunnare.

Lyon, Frankrikes andra
stad, lanserade en reklamkampanj före jul för att avskräcka människor från att köpa mobiler för barn som presenter, med slogan ”Låt oss hålla dem friska, från mobiltelefoner”!

För ett år sedan avrådde Frankrikes officiella hälsoorgan ”Agency for Environmental and Occupational Health” föräldrar från att ge små barn mobiler. Frankrikes hälsoministerium gav uppmaningen att använda dem med måtta.

Den franska lagstiftningen är det senaste tecknet på växande officiella larm på de risker för strålning som orsakas av mobiltelefoner. I september röstade Europaparlamentet 522 mot 16 för att uppmana ministrarna i hela Europa att införa strängare strålningsgränser och Europeiska miljöbyrån har också utfärdat en varning, rapporterar The Independent.

Även i Kanada har myndigheterna reagerat. Hälsomyndigheten i Toronto (Toronto’s Department of Public Health) har rekommenderat att barn under åtta endast bör använda mobilen i nödsituationer och tonåringar bör begränsa samtal till mindre än tio minuter. Det ryska hälsoministeriet säger att ungdomar under 18 år inte bör använda mobiltelefoner och Israels hälsoministerium har också förespråkat försiktighet.