Frankrike får stoppa tåg med immigranter från Italien, enligt EU
Tunisiska invandrare väntar på att passera den franska gränsen på stationen i Vintimiglia, Italien den 18 april. (Foto: Stephane Drapot/Getty Images)


Frankrikes beslut att stoppa tåg med invandrare från Italien ombord strider inte emot lagen, sade EU-kommissionen på måndagen.

I söndags stoppades ett tåg med tunisiska invandrare som var på väg från Italien till Frankrike, vilket orsakade ”en upptrappning av en internationell tvist”, som kommissionen beskrev det. Italienska myndigheter lämnade då in klagomål och sade att det var emot lagen att stoppa tågen.

Enligt EU:s gränslag har varje land rätt att göra poliskontroller i sina egna länder och kan därmed stoppa alla inkommande tåg.

Den italienska regeringen har vädjat till sina grannar om hjälp med immigrantsituationen. På den lilla Medelhavsön Lampedusa har tusentals och åter tusentals immigranter anlänt och Amnesty International kallar det för en ”skrämmande” humanitär kris.

Det har framkommit i rapporter att många invandrare sover på marken och att det inte finns tillräcklig tillgång till badrum, och tillgången på mat och vatten är knapp.

I slutet av förra månaden sade Amnesty att omkring 20 000 invandrare har nått den lilla ön i närheten av Sicilien sedan Tunisiens förre president Zine El Abidine Ben Ali avsattes från makten.

Lampedusa har under de senaste månaderna fått ta emot ett stort antal invandrare från Nordafrika huvudsakligen från Tunisien efter flera uppror i regionen. Ön är den europeiska mark som ligger närmast Nordafrika.

Översatt från engelska