Frankrike borde ”snabbt förbättra” sina kärnkraftverk
Pågående bygge av tredje generationens europeiska tryckvattenreaktor (EPR) i staden Flamanville. (Foto: Kenzo TribouIllard/AFP/Getty Images)


Franska myndigheter meddelade på torsdagen att landet genast måste uppgradera en del av landets kärnkraftverk för att höja säkerheten så att de kan klara potentiella katastrofer, rapporterade lokala medier.

”Olyckan i Fukushima och annan översyn av säkerheten sätter fokus på behovet av att snabbt förbättra en del av anläggningarnas säkerhetsåtgärder”, meddelades från franska Strålskydds- och atomsäkerhetsinstitutet (IRNS) i en rapport, enligt nyhetssändningar från TF1 i Frankrike.

Efter olyckan i Daiichi-anläggningen i japanska Fukushima, som orsakades av jordbävning, genomförde Frankrike och andra europeiska länder säkerhetstester på sina kärnkraftverk.

Jacques Repussard, som är chef för IRNS, påpekade att otillräcklig vattentillgång och brist på ånggeneratorer utgör stora brister vid flera kärnkraftverk i landet.

”Det finns små brister som kan få allvarliga konsekvenser”, sade han till TF1, men tillade att det för närvarande ”inte finns några farliga anläggningar” i Frankrike. ”De anläggningar som godkänts för drift i Frankrike kan med rätta anses vara säkra”, sade Repussard.

IRNS meddelade att en del av Frankrikes kärnkraftverk inte ”verkar vara sårbara för naturkatastrofer” såsom översvämningar eller jordbävningar, men rekommenderade att en del andra borde utvärderas, enligt L’Usine Nouvelle.

Översatt från engelska