Från Skottland till Nordkap i en gammal traktor
Peter Mathesen och på väg från Kemijärvi i norra Finland till Helsingfors. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)


”En galen skotte” kallar sig Peter Matheson skämtsamt för sin idé att resa i en traktor från norra Skottland till Nordkap. Hans mission: samla in pengar till Unicef och cancersjuka ungdomar genom Tom Bowdidge Foundation.

– Lite galen måste man vara, säger Peter Matheson småskrattande, för att företa sig en sådan här resa.

Ja, med handen på hjärtat, hur många skulle våga, att med en 40 år gammal traktor utan skydd, med en tung husvagn i släp, köra 13 000 kilometer från Skottland till Nordkap och tillbaka, när vintern är i antågande. Allt för att samla in pengar till cancersjuka ungdomar och Unicef.

Mycket stöd från vänner

Sedan starten av resan 9 augusti från John O`Groats, Skottland, har han upplevt både solsken och vacker natur, men även kalla nordliga stormvindar, hala vägar, kyla, regn och snö. Hjälpen har också strömmat till, som när en norrman i Narvik byggde ett vindskydd av plexiglas till traktorns framsida, för att Peter Matheson inte skulle frysa ihjäl i det kalla vädret. Och det var tufft att resa i Nordnorge.

– Att köra en sådan här traktor när det blåser kuling och stormvindar som i Nordnorge, det var fasansfullt, minns Matheson.

Stödet från alla vänner och även främmande personer var en glad överraskning, och han är väldigt tacksam.

– Folk har varit helt underbara och så vänliga. De har inspirerat mig, och gett så mycket och det ger kraft att fortsätta, sade Matheson i ett telefonsamtal.

Följer man Mathesons resa på Facebook, där han med härliga och mustiga kommentarer skriver om resan och publicerar bilder, så märks det att den här mannen är otroligt positiv och ser en stor mening med det han gör, och det gör även alla de som hejar på honom och följer hans resa på nätet. Intresset växer hela tiden och han har fått nästan 2000 vänner på sin Facebook.


Karta över resan i stora drag. Nästa etapp är att under de kommande dagarna ta en färja från Trelleborg över till Tyskland, och sedan via Nederländerna tillbaka till England, och Skottland. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

Karta över resan i stora drag. Nästa etapp är att under de kommande dagarna ta en färja från Trelleborg över till Tyskland, och sedan via Nederländerna tillbaka till England, och Skottland. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

God väns son dog av cancer

Idén till resan fick han efter att en tragedi drabbat hans väns familj.  Sonen till hans två goda vänner dog hastigt i cancer. Tom var endast 19 år gammal när han dog, efter att ha kämpat mot sjukdomen i ett års tid.

– Jag tänker att om det hade varit min son, hur hade jag tagit det? Han vara bara 19 år. Min son är 23 år och vid god hälsa, och jag kan inte föreställa mig hur det vore att mista sitt barn. 

Varför det blev en resa till Nordkap, hade kanske att göra med drömmen att en gång få se norrskenet dansa över himlavalvet.

Köpte en vintage traktor och husvagn

Peter Matheson som är en tidigare polisman, föddes i Oxford, men är sedan många år bosatt i Skottland. Efter idéen som kom till under en festkväll i byn i somras, köpte han sig en traktor, en vintage Massey Ferguson, för pengar han ärvt.

Traktorn, som fått smeknamnet Annie, är öppen på sidorna och oskyddad mot väder och vind. Han köpte också en husvagn som han kallar för Michelle. Han har kört ekipaget via Sverige och Norge upp till Nordkap och sedan tillbaka via Finland. Just nu är den modige mannen i Småland och i sakta mak på väg till Malmö.

– Det som för andra tar två timmar att köra, tar två dagar för mig, sade Mathesen i ett telefonsamtal häromdagen då han hade kört ut från Norrköping och var på väg söderut.

Peter Matheson kom i lördags morse med båt från Helsingfors till Stockholm, och att resa genom östra sidan av Sverige ner mot Malmö var nog en lättnad, efter den nordliga etappen i det vintriga, kalla Finland. 

– Det var härligt att plötsligt se stora gröna ängar och kunna köra utan handskar, skrev han på sin Facebooksida.

– Ja det kändes som att komma till hösten från vintern, utan att ha passerat sommaren, skrattar Mathesen.


Peter Mathesen med sin labrador, Amber, nära Norrköping den 29 november. (Foto: Från Facebook med tillstånd av Mathesen)

Peter Mathesen med sin labrador, Amber, nära Norrköping den 29 november. (Foto: Från Facebook med tillstånd av Mathesen)

Det svåraste var kylan

Resan har hittills tagit nästan 4 månader, och han har kvar ca 4500 km hem. Matheson beräknar komma hem till Skottland, till John O’Groats, där han startade resan, i mitten på januari.

Att det skulle ta tid var meningen, för under tiden hoppas Matheson att många uppmärksammar hans resa och sätter in pengar till Unicef och Tom Bowdidge Foundation.

Resan har krävt en otrolig uthållighet och en målmedvetenhet. På frågan om vad som varit svårast svarar han:

– Helt klart kylan. Folk hade varnat mig för att det skulle bli kallt, så jag hade försett mig med bra kläder, men det var ändå mycket svårare än jag trott.

När jag av en slump träffade på Peter Matheson första gången på hans resa söderut, utanför min hemby Kemijärvi, i norra Finland, på fars dag, den 10 november, var det bara minus 11, och rätt så varmt med tanke de minus 20 han fått uppleva tidigare, närmare Nordkap.

– All mat och vatten i husvagnen frös till is, och när jag en gång spillde vatten på golvet frös det omedelbart till is, och sedan halkade jag på det hala golvet.  Det var tufft, alla morötterna jag tagit med mig var som isbitar, sade Mathesen då.

Labradoren Amber – en bra kompanjon

Det var säkerligen inte heller lätt sova i en kall husvagn i de nordliga breddgraderna, men som tur är har han fått vänner under resan som han sovit hos någon natt. I Finland bjöds han också att bada bastu ett halvdussin gånger.

Som sällskap på resan har han sin trogne kompanjon, labradoren Amber, som har klarat resan mycket bra.

– Ja, Amber har det gott i husvagnen, undan all vind och regnet och snöfall… så han har haft lugna bra dagar, säger Matheson.

Trots strapatserna har Matheson varit kärnfrisk genom hela resan och det är kanske för att han gör en sådan god sak; skulle tro att de välvilliga gudarna är med honom… Matheson skrattar och säger:

– Jag har ju också min whisky som jag tar en hutt av varje dag, det hjälper nog till en del…

Och han fick uppleva det magiska norrskenets dans över himlavalvet. Han minns särskilt en natt någonstans utanför Trondheim.

– Jag var helt ensam, hade precis druckit en kopp kaffe då det började… det var magnifikt och hypnotiserande, de ljusen fanns överallt vart jag än tittade på himlen. Det var som barn som dansade i himlarna, säger Matheson.

Kanhända får vi möjlighet att läsa om hela resan så småningom, då Matheson har fått planer på att skriva en bok om äventyret när han väl landat hemma igen. 

För mer information om projektet läs på hemsidan. www.tractorbumble.com och där kan man också donera till Unicef och Tom Bowdidge Foundation. Husvagnen ”Michelle” där Amber färdas de kalla dagarna. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)