Framtidssatir om handel med organ


 • Titel: Repo Men
 • Produktionsår: 2010
 • Produktionsland: USA/Kanada
 • Regi: Miguel Sapochnick
 • Medverkande: Jude Law, Forest Whitaker, Alice Braga, Liev Schreiber m fl.
 • Kommer ut: 101110

  Framtidssatirer är en populär undergenre till science fiction. ”Repo Men” kanske inte är den bästa filmen i genren, men bra skådespelare lyfter Sapochnicks debutfilm tillräckligt för att den ska sticka ut i mängden.

  En av de främsta anledningarna till att science fiction-genren är min favorit, är att många av de bästa filmerna leker med tanken; man kan göra många intressanta filmer om man utgår från ”tänk om”. ”Tänk om utomjordingar anfaller” var den enkla premissen bakom ”Världarnas krig” (”War of the Worlds”, Byron Haskin, USA, 1953). ”Tänk om det finns monster” var premissen bakom ”Alien” (Ridley Scott, USA/Storbritannien, 1979). Efter hand har scenariena blivit en aning mer invecklade, även om principen är densamma. ”Tänk om maskinerna, som härskar i framtiden, skickar tillbaka en robot för att döda modern till mänsklighetens ledare innan han ens fötts” är till exempel premissen bakom ”Terminator” (James Cameron, Storbritannien/USA, 1984). 

  I ”Repo Men” är också premissen ganska enkel; ”tänk om man kan köpa artficiella organ i framtiden”. Man skulle nästan kunna säga att filmen kommenterar på finanskrisen, då de som inte kan betala för organen på en gång, då de är ganska dyra, får sätta upp en kostsam avbetalningsplan. Och om de inte kan betala, kommer så kallade ”repo men” (indrivare på svenska), som tar tillbaka organen. Detta är, så klart, en ganska blodig historia. Sapochnick undviker dock det allra grövsta våldet. Istället fokuserar han mer på attityden hos människorna, vilket känns passande för en framtidssatir.

  Vanligtvis tycker jag att Jude Law är lite mjäkig, men här är han riktigt bra som indrivaren Remy som plötsligt får ett samvete och därför inte kan jobba längre. Detta blir en aning problematiskt då han har ett hjärta att betala av. Han slår sig ihop med Beth (Braga), som även hon har en del skulder. Bragas sönderknarkade karaktär fungerar som en bra motpol till Laws utbrända. Efter sig har de Remys före detta kollega, Jake (Whitaker). Trots att Jake till största delen är en samvetslös mördare, lyckas Whitaker göra honom till en någorlunda sympatisk karaktär. Detta är dock inte särskilt förvånande; Whitaker är en av Hollywoods bästa skådespelare. Slutligen har vi Liev Schreiber som Remys och Jakes fullkomligt osympatiska chef, Frank. Schreiber är en skådespelare som har en karisma som lämpar sig väl för både hjälteroller och skurkroller. Personligen föredrar jag honom i skurkroller, men det är bara för att jag tycker att hans skurkar är så tacksamma att hata. 

  ”Repo Men” är, som sagt, kanske inte den bästa filmen i genren. Men har man ett stort intresse för science fiction-genren är denna film en fröjd att se. Och för resten så är den bara en väldigt underhållande actionfilm. Känsliga tittare varnas dock, då vissa scener endast kan beskrivas som ultravåldsamma.