Framgångsrikt danskt försök med raketuppskjutning
En liten grupp entusiaster sköt upp en hemgjord raket från en plattform i Östersjön


En liten grupp danska entusiaster sköt på fredagen upp en hemmagjord raket från en plattform utanför Nexö på Bornholm, enligt gruppens webbplats, Köpenhamn Suborbitals.

– Det var som att se en missil som flög över oss ett par kilometer upp i luften. Vi är i ett glädjerus och kommer att åka hem med allt vi lärt oss, sade uppfinnaren Peter Madsen enligt AFP.

Raketen Heat-1X/Thyco Brahe är nio meter hög och väger cirka 1,6 ton, med en liten kapsel, enligt nyhetsbyrån.

Raketen sköts upp i luften till en okänd höjd mellan femton och sexton kilometer över jorden.

– Det är en framgång att vi fick upp raketen från marken och jag tror att vi har skrivit historia, sade Kristian von Bengtsson, en av projektledarna.

På sin webbplats skriver gruppens medlemmar att de har arbetat heltid i tre år för att ”nå målet att skjuta upp oss i rymden och visa världen att mänskliga rymdfärder är möjliga utan den stora offentliga budgeten och administrationen.”

De säger också att deras uppdrag är 100 procentigt fredligt och raketen kommer inte att bära några explosiva, biologiska eller kemiska laster eller kärnvapen.

Köpenhamn Suborbitals har spenderat cirka en halv miljon kronor för att bygga prototypen till raketen, enligt AFP. Projektet har finansierats av cirka 20 företag och hemsidan rapporterar att 1 844 människor har gjort donationer.

Ett uppskjutningsförsök
gjordes i september förra året men det misslyckades på grund av att en specialbyggd värmefön, som skulle hindra en ventil att frysa fast, klickade. Nu skriver man att efter ytterligare tre eller fyra framgångsrika flygningar kommer man att skicka ut en av sina medlemmar med rymdfarkosten i rymden.

Enligt danska TV2, var en skyltdocka placerad i kapseln vid fredagens uppskjutning.

Översatt från engelska