Framgång för serbiska nationalister
Vårvärmen hjälpte inte Serbiens reform- och EU-vänliga partier i parlamentsvalet. En stark framgång för nationalisterna bäddar nu för ytterst komplicerade regeringsförhandlingar. På bilden: en supporter till det nationalistiska partiet (SRS) håller upp de (för Serbien) typiska tre-fingrarna. (Foto: AFP/Andrej Isakovic)


Vårvärmen hjälpte inte Serbiens reform- och EU-vänliga partier parlamentsvalet.

En stark framgång för nationalisterna bäddar nu för ytterst komplicerade regeringsförhandlingar.

– Vi vann som vi hade väntat, sade Tomislav Nikolic från Serbiens Radikala Parti, SRS, till nyhetsbyrån AFP sent på söndagskvällen.

Då hade preliminära prognoser från såväl partiet självt, andra partier och den oberoende observatörsorganisationen Cesid gett entydiga siffror:

* SRS blir återigen största parti, med runt 28 procent av rösterna.

* Forna maktpartiet SPS, Serbiens Socialistiska Parti, håller sig överraskande kvar i parlamentet med cirka sex procent.

* Det mest EU- och reformvänliga partiet, DS, under ledning av president Boris Tadic går visserligen starkt framåt jämfört med valet 2003, men bara till runt 22 procent, en bra bit från de siffror som partiet haft i opinionsmätningarna.

Om prognosen stämmer blir regeringsförhandlingarna ännu mer komplicerade än vad det antogs på förhand. Premiärminister Vojislav Kostunicas parti DSS fick kring 17 procent av rösterna. Av de övriga partierna i regeringskoalitionen gick ekonomiskt inriktade G17+ kraftigt bakåt till cirka sju procent, medan utrikesminister Vuk Draskovics parti SPO med stor sannolikhet får lämna parlamentet.

En regering kan eventuellt bildas av DS, DSS och G17+, men riskerar att bli mycket svag och kan eventuellt behöva ha stöd från ytterligare något parti. I så fall handlar det antingen om socialisterna, vilket DS motsatt sig, eller Liberaldemokratiska Partiet, som i sin tur DSS sagt nej till under valkampanjen.

– Nu får vi vänta och se hur de där partierna (DS och DSS) kommer att försöka förena sina krafter igen. Jag är inte övertygad om att de kommer att kunna bilda en regering, sade Nikolic.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt konstaterade i telefon med TT att president Tadic och hans DS ändå gått kraftigt framåt jämfört med valet 2003.

– Det är en seger för de demokratiska partierna och det har vi anledning att välkomna. Men det artar sig till en komplicerad regeringsbildning. Både de radikala och socialisterna gick bättre än väntat, sade Bildt.

Om inte partierna kan enas om en ny regering inom tre månader utlyses nyval.

Ingenting kan ju uteslutas, men nu måste vi ändå först avvakta regeringsförhandlingarna, sade Bildt.

De radikala har under de senaste åren stigit fram som Serbiens största parti, med en politik som bygger på stopp för fler privatiseringar, inga utlämningar av serbiska ”krigshjältar” till FN-domstolen i Haag och ett barskt nej till självständighet för Kosovo.

Just Kosovo har hängt som en skugga över valet. FN:s utredare Martti Ahtisaari presenterar inom kort sin rapport om provinsens framtida status och så gott som samtliga partier i Serbien har under valkampanjen upprepat sitt motstånd mot att ge området självständighet.

Framför allt har premiärminister Kostunica skaffat sig en mer nationalistisk ton under valkampanjen. Kostunica har heller inte uteslutit ett regeringssamarbete med SRS – något som dock Nikolic på söndagen inte sade sig vara intresserad av.