Fråga doktorn: Kroniska ryggsmärtor


Fråga: Jag har lidit av ryggsmärtor under många år och har blivit diagnostiserad med tre diskbråck. Jag har tagit smärtlindrande medicin under ett antal år men mina ryggbesvär kvarstår. Finns det någonting annat jag kan göra?

Svar från Franklin Mccoy, läkare och homeopat:

: Boken Back Sense av Siegel, Urdang och Johnson undersöker orsaker och behandlingar till kroniska ryggsmärtor. Enligt författarna borde alla som lider av kroniska ryggsmärtor genomgå en medicinsk undersökning för att ta reda på om det finns allvarliga strukturella eller medicinska problem. Varningssignaler för sådana allvarliga problem tas upp i boken och ens läkare uppmuntras att se över listan.

Författarna till Back Sense pekar ut att strukturella problem endast är orsaken hos en av tvåhundra patienter med ryggsmärtor. Vanligtvis har patienter med ryggont inte några bevisliga strukturella ryggproblem. Dessutom har människor med ryggradsartrit, utbuktande eller klämda diskar och andra strukturella avvikelser inte ryggont.

Tvärtemot den gängse uppfattningen är inte omfattningen av en persons ryggsmärtor direkt kopplad till den fysiska patologin. De flesta ryggsmärtor kommer från spända muskler. Detta i sin tur är beroende av det personliga emotionella tillståndet och hur han eller hon reagerar på stress, speciellt rädslan för invaliditet.

Författarna pekar också ut ett annat missförstånd; att skadetillståndet skulle förbättras om vi slutar träna när vi får ont och att det är bäst att vila efter en skada. Detta är inte nödvändigtvis det bästa sättet att behandla ryggskador. Om någon har skadat ryggen bör smärtan dyka upp inom två dagar. Om inte, är skadan troligen inte orsak till smärtan. Vi bör återgå till normala aktiviteter så mycket som möjligt även om det kommer att innebära lite smärta under tiden. Genom fortsatt aktivitet kommer våra ryggar att börja kännas bättre. Sängläge är det sista som behövs för kroniska ryggbesvär.

Om författarna till Back Sense

Dr. Ronald D. Siegel är legitimerad klinisk psykolog och medlem av läkarfakulteten på Harvards medicinska skola sedan 1984. 1988 blev han rörelsehindrad på grund av ryggbesvär. Hans personliga erfarenheter ledde honom till att utveckla behandlingsformen som beskrivs i boken. Han bedriver en privat praktik specialiserad på behandling av kroniska ryggsmärtor.

Michael H. Urdang är marknadsundersökningskonsult med bakgrund som psykolog. Hans kronisk ryggsmärta löstes genom bokens metoder.

Dr. Douglas R. Johnson är läkare certifierad av American Board of Medical Specialties (ABMS) i fysisk medicin och rehabilitering. Han är för närvarande den medicinske direktören för sjukhuspatienternas rehabiliterings enhet vid Charlton Memorial sjukhuset och bedriver också en privat sjukgymnastpraktik.

Glutenintolerans – sex symptom och självtestet som ger svar

Traditionell kinesisk medicin: Bra att veta om alkohol