Fp varnar för centerns nyliberalism


Centerpartiets förnyelse kan leda till problem för fyrpartiregeringen och skada alliansens förtroende hos väljarna, säger folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.

Även om Maud Olofsson gärna använder benämningen socialliberal är det snarare en nyliberal utveckling vi ser i centerpartiet, skriver Ullenhag på Dagens Nyheters debattsida.

Ledande företrädare talar om platt skatt och förespråkar mycket kraftiga skattesänkningar. Förslag reses om marknadshyror och partiet är en skarp kritiker av svensk arbetsrätt och har återknutit till en gammal centertradition att tala om grundtrygghet i stället för inkomstbortfall i socialförsäkringar, skriver han.

Ullenhag anser att Alliansens förtroende som helhet riskeras om centern i alltför hög grad anammar de nyliberala tankar som moderaterna lämnat.

Det är, enligt Ullenhag, moderaternas förvandling som gjort det omöjligt för socialdemokraterna att måla ut statsminister Fredrik Reinfeldt som ett högerspöke.

Därför anser Ullenhag det viktigt för alliansens trovärdighet att väljarna ser regeringspartiernas socialliberala vision. Den får inte hotas av centerns nyliberala utveckling.

-Jag har svårt att förstå till vilken nytta Erik Ullenhag gör det här. Det är märkligt, närmast löjligt, när två socialliberala partier ska diskutera vilket som är socialliberalast, säger centerpartiets partisekreterare Anders Flanking till TT.

-Vi vill vara med och förändra. Vi jobbar för ett öppet Sverige. Till exempel satte vi stopp för buggningsförslaget som socialdemokraterna och folkpartiet ville driva igenom, säger han.

På onsdag har partisekreterarna inom alliansen möte.

-Då får vi väl diskutera arbetsformerna. Vi jobbar ihop och slår vakt om alliansen. Det är inte meningsfullt att driva debatten på det här sättet, säger Flanking.