Fp-skandalen: Krav på villkorlig dom


Rättegången om dataintrångsskandalen avslutas i dag. Åklagaren krävde villkorliga fängelsedomar för folkpartiets presschef Niki Westerberg och den tidigare pressekreteraren i LUF, Per Jodenius.

Åklagaren kallade deras agerande för politiskt företagsspioneri. Han menade att det var särskilt allvarligt i anslutning till ett val och ytterst ett hot mot hela det demokratiska systemet. Åklagaren uppgav att brotten motsvarade ett straffvärde på kanske sex månaders fängelse men eftersom risken för återfall är obefintlig så förordade han villkorlig dom och böter.

När det gäller den före detta partisekreteraren Johan Jakobsson konstaterade åklagaren att Jakobsson agerat för att få Jodenius att sluta med sina inloggningar. Däremot bör Jakobsson fällas för att ha bidragit till den före detta Expressenjournalisten Niklas Svenssons dataintrång. Åklagaren yrkade därför på böter som lämpligt straff. När det gäller SSU-tjänstemannen Niklas Sörman, den förre ordföranden för LUF Väst Nicklas Lagerlöf och journalisten Niklas Svensson så menade åklagaren att deras gärningar är mindre klandervärda och yrkade på bötesstraff.

Enligt vice chefsåklagare Per Lindqvist uppmanade Jakobsson LUF:s pressekreterare Per Jodenius att kontakta en journalist för att lämna över inloggningsuppgifterna till socialdemokraternas intranät – Sapnet – och berätta att det fanns mer information att ta del av där. Den gärningen har åklagaren rubricerat som ”anstiftan till anstiftan till dataintrång”.

Johan Jakobssons advokat Per E Samuelsson har dock en annan version. Enligt advokaten förbjöd Jakobsson omedelbart Jodenius att använda sig av lösenordet och att radera det. Johan Jakobsson ska dock ha uppmanat Per Jodenius att gå till massmedierna och berätta att socialdemokraternas lösenord var på drift.

Jodenius uppger att han tolkade Jakobssons instruktioner som att han skulle ge inloggningsuppgifterna till en journalist och att denne själv skulle avgöra hur de skulle användas.

-Jag trodde det var helt okej att ge uppgifterna till en journalist.

Den före detta Expressenjournalisten Niklas Svensson står åtalad till dataintrång vid tre tillfällen. Han erkänner att han loggat in på Sapnet, men hänvisade till källskyddet och ville inte berätta hur han fick uppgifterna.

-Jag uppfattade av källan som att syftet var att jag skulle gräva fram skandaler eller nyheter om socialdemokraterna, sade Niklas Svensson.

Därefter var det den före detta partisekreteraren Johan Jakobssons tur att höras. Jakobsson hävdar att han uppmanade Jodenius att inte använda inloggningsuppgifterna.

-Det är omoraliskt, även om det är en socialdemokratisk tjänsteman som gett dig dem, sade han.

Enligt Jakobsson fanns det flera syften med att berätta för en journalist om inloggningsuppgifterna. Men han förnekade att ett av dem skulle vara att journalisten skulle gå möjligheter att gräva fram saker om socialdemokraterna.

-Den tanken föresvävade aldrig. Jag har stor erfarenhet av journalister och vet att man inte kan föreskriva en journalist att agera på ett viss sätt, sade han.

När dataintrångsskandalen blev känd ringde Jakobsson upp Jodenius mitt i natten och gav honom sparken.

Rättegången avslutas i dag.