Fp-kritik mot c "blev fel"
Maud Olofsson är ordförande för centerpartiet. Folkpartiet kritiserar centerpartiets "nyliberala riktning".(Foto: AFP/Manan Vatsyana)


Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag backar från sin skarpa kritik av centern. ”Vi lägger den bakom oss”, säger Ullenhag nu om den debattartikel där han anklagade centerpartiet för att röra sig i nyliberal riktning.

-Artikeln blev fel, säger han till TT.

Erik Ullenhag skrev på Dagens Nyheters debattsida om centerförslag om marknadshyror, arbetsrätt och inkomstbortfall i socialförsäkringarna.

”Det finns en risk för Alliansens förtroende som helhet om centern i alltför hög grad anammar det nyliberala tankegods som moderaterna lämnat bakom sig”, löd hans slutsats.

Centern uppfattade artikeln som ett angrepp i ett slags tävling om vilket parti som är mest socialliberalt. Även inom folkpartiet väckte Ullenhags alster hård kritik, enligt Sveriges Radios Eko-redaktion.

Missnöje

-Mitt syfte var att lyfta upp en diskussion om vart alliansen ska långsiktigt. Men artikeln blev fel därför att det blev mer en diskussion kring etiketter, säger Ullenhag.

TT: Står du för hela innehållet i artikeln fortfarande?

-Jag har pratat med såväl Maud Olofsson som med centerns partisekreterare, och vi är överens om att lägga artikeln bakom oss.

Han vill inte säga rakt ut att han bett centern om ursäkt. Inte heller att den egna partiledningen pressat honom att agera nu eller att centern begärt en ursäkt.

-Jag vet att Lars (Leijonborg) delar bilden att utfallet av artikeln inte blev bra, nöjer sig Ullenhag med att kommentera.

Välfärd

Efter publiceringen i mars har Leijonborg vägrat att uttala sig om debattartikeln.

Ullenhag igen:

-Det jag står för i sak i artikeln, och det är väldigt centralt, är att det är mycket viktigt för alliansen och folkpartiet att vi har en tydlig social profil. Ett av skälen till att vi vann valet är att många ser brister i psykiatrin och äldrevården trots mycket höga skatter. Folkpartiet har ett mandat från väljarna att höja kvaliteten i den svenska välfärden.

TT: Vilken etikett sätter du på Maud Olofsson i dag?

-Hon får sätta sin etikett på egen hand, svarar Ullenhag skrattande.