Fototaggar underlättar fossilsökande
Platser där det sannolikt finns mycket fossil – indikerat av de röda markeringarna – i Great Divide Basin. (Bearbetad karta från Anemone et al., 2011, av Robert Simmon)


Fossiljägare kan nu använda artificiell intelligens för att leta efter fossilrika platser med en ny metod som sparar tid och hjälper till att eliminera tur från ekvationen.

Amerikanska paleontologer har skapat en datormodell som kan hitta fossilrika platser på satellitbilder med användning av information från kända platser.

Med den här metoden har man fått fram en karta med möjliga gömda skatter i Great Divide Basin i delstaten Wyoming.

Robert Anemone med kollegor på Western Michigan University har fått datorsystemet att analysera hundratals bilder genom att tagga fossilrika och fossilfattiga pixlar, och sedan separera dem i olika kategorier som steril mark, skogar, våtmarker och lovande fossilmark.

När Anemone sommaren 2009 grävde i Great Divide Basin upptäckte han av en slump en ny plats som visade sig vara den mest intressanta plats hans forskningsgrupp hade hittat på 13 år.

”Det var ett avgörande ögonblick för mig. Det var då jag insåg hur mycket av detta som helt och hållet är beroende av turen”, sade Anemone i ett pressmeddelande.

Han fick inspiration att förbättra traditionella metoder för fossilsökning med teknikens hjälp, eftersom de flesta paleontologer förlitar sig på turen och kämpar för att få klart utgrävningarna på den korta sommarsäsongen innan snön eller regnet kommer.

”Det här sättet sparar tid och problemen med att sätta ihop en grupp på 10 till 15 personer på fältet, då man måste bära all mat och skydd, och då man utnyttjar tiden väl om man kan köra 15 kilometer per timma”, sade Anemone.

”Detta nya tillvägagångssätt kommer inte garanterat ge resultat, men det hjälper till att prioritera ens tid i fält istället för att bara förlita sig på en föraning”.

Översatt från engelska