Foton avslöjar polisbrutalitet i Longnan
En man som misshandlas av kravallpolis.(Bilder tillhandahållna av internetanvändare i Kina)


Den 18 november blossade omfattande oroligheter upp i staden Longnan i nordvästra Gansuprovinsen. Tiotusentals människor försökte angripa kommunistpartiets högkvarter i staden och det var rena upplopp på gatorna där myndighetsfordon stacks i brand.

Kravallerna slogs våldsamt ner av beväpnad polis som misshandlade och till och med sköt mot demonstranter. Flera hundra bönder skadades, dussintals skadades allvarligt och flera dödades.

För närvarande råder undantagstillstånd i staden och alla offentliga folksamlingar var förbjudna fram till den 23 november.

Det förefaller som om huvudorsaken till händelserna var invånarnas ilska över information som läckt ut angående myndigheternas planer på att flytta hela staden till en annan provins.

Longnan ligger i ett katastrofområde efter jordbävningen den 12 maj och man har ännu inte börjat återuppbygga upp staden. Med anledning av detta har den kommunala ledningen velat flytta staden. Att flytta en hel stad med 550 000 invånare skulle sannolikt ha en katastrofal effekt på lokalbefolkningens ekonomiska situation.

Efter kravallerna har kinesisk media hävdat att oroligheterna var några få ”brottslingars” verk och ingenstans i deras rapportering har det nämnts något om den misshandel och de dödsfall som polisen orsakat.

Allt fler bilder har emellertid lagts upp på nätet av olika bloggare vilka visar hur beväpnad polis misshandlar obeväpnade människor med batonger.

En man vid namn Dong från staden Wudu sade:

– Igår (20 november) höll borgmästaren ett tal och sade att frågan om att flytta staden inte godkänts av inrikesdepartementet än, så det kanske inte blir av. Allmänheten har lugnat ner sig efter det talet med myndigheterna måste ge en förklaring av hela den här händelsen. Många människor saknas fortfarande. Om myndigheterna inte förklarar sig är det möjligt att det blir nya kravaller igen efter att undantagstillståndet hävts.

http://en.epochtimes.com/n2/china/longnan-riots-police-brutality-7606.html