Fotbollsfans hedrade offren för tågolyckan under match
Fotbollsfans pekar mot himlen under en match i Peking mellan Beijing Guoan och Guangzhou GAC den 1 augusti, i en tyst sorgemarkering för tågkatastrofen i Wenzhou. (Foto: weibo.com)


I ett hett möte i den kinesiska proffsligan den 1 augusti lade publiken för en stund ner rivaliteten i vad som verkade vara en spontan sorgemarkering för offren för tågolyckan den 23 juli i Wenzhou.

Matchen var ett toppmöte mellan den kinesiska superligans tvåa, hemmalaget Beijing Guoan, och serieledaren Guangzhou GAC.

Hemmafansen på Pekings arbetarstadion är kända för att vara passionerade. Grönt är Beijing Guoans färg, och fansen brukar skapa ett grönt hav med kläder och plakat och använda visselpipor och tutor för att föra oväsen.

De är också ökända för att vara fula i munnen och högljutt psyka motståndarlaget.

I toppmötet med laget som Guoan försöker ta sig förbi i ligan visade de dock ett annat temperament.

Enligt Enorth Netnews höjde mer än 10 000 hemmafans en hand och pekade med pekfingret mot himlen, efter att nationalsången spelats, för att minnas och hylla de som dödades i tågolyckan i Wenzhou.

Detta var tydligen en spontan aktion. Ingen ceremoni hade bestämts på förhand och spelarna bar inga svarta armbindlar, band eller några andra sorgetecken,

Denna offentliga sorgeyttring ska ses i kontexten av den omfattande misstron mot den kinesiska regimens hantering av katastrofen.

Den officiella dödssiffran på 40 personer är allmänt betvivlad. Vissa nätanvändare hävdar att hundratals måste ha dött och regimens försök att mörklägga orsakerna till och omfattningen av katastrofen har kritiserats hårt.

Sju dagar efter olyckan, den 29 juni, utfärdade propagandadepartementet en munkavle när det gällde rapportering kring olyckan. 12 tidningar har dock trotsat detta och fortsatt rapportera om vad som hände och kommentarerna på mikrobloggarna har varit hårt fördömande.

När matchen väl startade var Pekingfansen inte alls så stridslystna som vanligt. Matchen blev dock stenhård och slutade 1-1.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/beijing-soccer-crowd-mourns-victims-of-wenzhou-train-crash-59955.html