Fotbad håller kroppen varm
En grupp kinesiska fabriksarbetare tar en paus för ett fotbad enligt traditionell örtmedicin. (Arkivbild foto: AFP)


Ett varmt fotbad kan hjälpa mot mycket. Till exempel kan det lindra plågade fötter eller så kan man bara sitta där tills stressen rinner av en. Kineserna har ett gammalt ordspråk baserat på studier av människokroppen, om fotbad,

Att bada fötterna i varmt vatten kan få den positiva energin, yang qi, att höjas på våren, hjälpa till med att bli av med väta och transportera bort värme på sommaren. På hösten smörjer fotbadet lungor och tarmar och på vintern hjälper det till med att hålla dantian varm.

Dantian är ett område i nedre delen av buken, med dan och qi, (livsenergi) där qi kultiveras och förvaras.

Varför skulle det hjälpa dantian att hålla sig varm på vintern genom att ta ett fotbad? Även om vi bortser från att Yongquan-akupunkten på fötterna är kopplad till njuren, så finns den akupunkt som kopplas till levern och mjälten också på fötterna. När båda fötterna är varma så är också mjälten, levern och njuren samtidigt varma. Som ett resultat blir även dantian varm.

Om du under den kalla årstiden sänker ner dina fötter i varmt vatten innan sänggående, ska fötterna vara där tills hela kroppen har en känsla av värme. När den precis börjar svettas ska fötterna upp ur vattnet och det är dags att krypa ner i sängen. Det här garanterar inte bara en god och fridfull sömn, utan det kan också hjälpa till att driva ut det kalla qi från kroppen.

En del lättare sjukdomar kan också botas genom att ta ett fotbad tills svetten är på väg att bryta ut. Det här är ett enkelt sätt att hjälpa människor att leva ett friskt liv för den här metoden kan hjälpa oss att bli fria från sjukdomar som orsakas av kyla och fukt. Därför är den bra för personer som är i dålig fysisk kondition, äldre personer, kvinnor strax efter menstruationen och de som har kalla händer och fötter.

Var dock uppmärksam på vattentemperaturen för vattnet får inte vara för varmt för fötterna. Om det är för varmt kan det orsaka svettning, och det vill vi inte uppnå eftersom svettning skulle leda till att det positiva qi (yang qi) läcker ut kroppen. Läcker ditt aktiva qi (energin) ut strider det mot principen om döljande på vintern.

På det här sättet kan människor gömma den positiva qi de har i sin kroppen och därmed anpassa sig till himlen och jordens princip om döljande på vintern.