Fossiliserat havsdjur med mjuk vävnad hittat i Kina
Forskare i Kina har upptäckt ett fossil av svalgsträngsdjur med mjuk vävnad bevarad. (Foto: Professor Derek Siveter/Oxford University)


Ett 525 miljoner år gammalt fossil av svalgsträngsdjur med mjuk vävnad bevarad har upptäckts i Yunnanprovinsen i Kina.

Forskarna har klassificerat fossilet att tillhöra gruppen pterobranchia, en form av svalgsträngsdjur. Dessa havsdjur levde inuti hårda rör som skapades av deras sekret.

De hade tentakler som användes för att intaga föda. Djuren var vanliga i marina miljöer för omkring 380-490 miljoner år sedan. För närvarande känner man bara till 30 arter av pterobranchia.

Fossilet har visat sig vara ett bra exempel för att studera biologin hos sådana forntida varelser. Tidigare har man bara studerat pterobranchias hårda rör i detalj. I detta fossil är dock den mjuka vävnaden väl bevarad.

”Fantastiskt nog har det utomordentligt väl bevarad mjuk vävnad – däribland armar och tentakler som användes för att intaga föda – vilket ger en makalös insikt i den forntida biologin hos gruppen”, sade David Siveter, professor på University of Leicester i Storbritannien i ett pressmeddelande.

Fossilet har fått namnet Galeaplumosus abilu. Namnet betyder ”befjädrad hjälm från bortom molnen”, vilket syftar på organismens form och den plats på vilken fossilet hittades (Yunnan betyder ”söder om molnen”).

Översatt från engelska