Förutsägelse om domedagen 2012 är troligen felberäknad enligt professor
Inskriptionspalatset i ruinstaden Palenque från mayakulturen i den mexikanska delstaten Chiapas. (Foto: Omar Torres/AFP/Getty Images)


Förutsägelsen om domedagen den 21 december 2012 som slutet på mayakalendern är troligen felaktig, enligt en professor vid University of California i USA.

Kalendern, som skapades för tusentals år sedan av mayacivilisationen i Centralamerika, slutar den 21 december 2012 enligt den gregorianska kalendern. Många människor har spekulerat i huruvida katastrofer kommer att inträffa när den dagen kommer, något som skildrades i filmen 2012 av Roland Emmerich.

Professor Gerardo Aldana, docent vid University of California, säger att datumet kan vara felaktigt med 50 till 100 år, eller till och med mer.

Aldana säger att forskarna har använt det numeriska värdet som kallas GMT-konstanten för att fastställa sambandet mellan datum i mayakalendern och gregorianska kalendern. Han säger att metoden aldrig har bevisats slutgiltigt.

Han tillägger att hans upptäckter kan komma att utmana de vedertagna gregorianska datumen, något som publicerats i den nya boken ” Calendars and Years II: Astronomy and Time in the Ancient and Medieval World”.

I sin forskning har han försökt återskapa den astronomiska metod som utövades av Mayafolket.

”En av de huvudsakliga svårigheterna är att det finns så få forskare som behärskar astronomi, epigrafik och arkeologi”, säger Aldana i ett pressmeddelande.

”Eftersom det finns så få människor, som jobbar med det, kommer det fram människor som inte ser hela vidden av problemet. Och eftersom de inte ser hela vidden så hänger de sig åt saker som de annars inte skulle göra. Det är ett lustigt problem.”

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44543/