Förtvivlat läge i Filippinska Tacloban
Tyfonens offer väntar på att bli evakuerade på Taclobans flygfält på ön Leyte den 12 november 2013 efter att supertyfonen Haiyan rasat över Filippinerna. (Foto: AFP/Philippe Lopez)


FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon beskriver situationen som ”förtvivlad” och FN vädjar om hjälp från medlemsländerna.

Läget är katastrofalt i de värst drabbade områdena efter tyfonen Haiyan, som kallas Yolanda av de filippinska myndigheterna. FN vädjar nu om 301 miljoner dollar i katastrofhjälp från medlemsländerna för att komma igång med hjälpinsatserna.

På måndagen utlystes katastroftillstånd för att skynda på biståndet till de värst drabbade provinserna, Leyte och Samar.

Valerie Amos, FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor och katastrofhjälp, har anlänt till Manila för att leda hjälpoperationen.

Hon berättar för BBC att orkanen var mycket värre än väntat och att människorna i de drabbade områdena är helt desperata.

”De behöver mat, vatten och tak över huvudet”, sade hon.

Det finns också ett akut behov av helikoptrar som kan hjälpa till med att bedöma skadorna.

Amos berättade för journalister att FN skulle samarbeta med den filippinska regeringen och att insatserna skulle fokusera på ”mat, sjukvård, hygien och tak över huvudet”.  Man vill också komma igång med uppröjningsarbetet och se till att de mest sårbara och utsatta får skydd, enligt BBC.

Hjälpinsatserna försvåras av dåliga väderförhållanden och det katastrofdrabbade området hotas dessutom av stora regnmängder från det kraftiga lågtrycket Zoraida, skriver CNN.

Det officiella antalet dödsoffer uppgår än så länge till 1 774 men FN befarar att 10 000 kan ha dött bara i Tacloban medan landets president, Benigno Aquino III, uppskattar att mellan 2 000 och 2 500 har mist livet.

I Tacloban har man infört nattligt utegångsförbud eftersom invånarna blir allt mer desperata för att få tag i mat och vatten. Butiksägarna säger sig också vara beredda att försvara sina affärer till varje pris.

”Vi har våra vapen och är redo att använda dem för att skydda vår egendom”, sade butiksinnehavaren Richard Young till CNN.

Enligt AFP försökte desperata invånare på morgonen ta sig ombord på två transportplan som kom med förnödenheter eftersom situationen i staden är outhärdlig.

Jemalyn Lamberto, som under morgonen befann sig på flygplatsen säger att det är omöjligt att stanna kvar i staden.

– Allt ligger i ruiner, liken börjar stinka och det finns inget att äta, enligt SVT.

Den amerikanska marinen skickar sitt hangarfartyg USS George Washington och några andra fartyg för att hjälpa till med räddningsarbetet. De väntas anlända de närmsta dagarna. Storbritanniens Royal Navys jagare HMS Daring är också på väg från Singapore.

Läkare utan gränser har ett team på plats och ett plan med förnödenheter, medicinsk utrustning, läkare och sjuksköterskor är på väg till Manila, skriver de i sitt nyhetsbrev.