Fortsatta problem med kemikalier i griskkött i Guangzhou
En arbetare undersöker grisar inför frakt i Yichang i Hubeiprovinsen, 2007. (Foto: China/Getty Images )


Den 21 mars upptäckte ett slakteri i Conghua i Guangdongprovinsen 24 grisar vars kroppar innehöll medlet ractopamine, en i Kina förbjuden kemikalie som ökar proteinsyntetiseringen. På senare tid har enligt utsago mer än 300 fall av matförgiftning inträffat i Shanghai på grund av kött som är förgiftat på det här viset.

Yangcheng Evening News rapporterade att ractopaminet hittades i urinprover från 24 grisar under en rutininspektion av Conghuas djurhälsobyrå den 21 mars. Dagen därpå skickades de 24 grisarna till den provinsiella djurhälsobyrån för ytterligare tester. Resultaten släpptes den 23 mars, och man konstaterade att 6 av 7 prover var positiva.

I media kallas ractopamine för ett nytt ”magert köttpulver”. Tidigare har den termen syftat på klenbuterol. Ractopamine har en liknande effekt men det testar man inte för i rutininspektioner i många städer. På så vis har det kommit att bli en ersättning för klenbuterol. Enligt Conghuas djurskyddsbyrå undersöker man nu källan till medlet och alla grisar som testar positivt kommer destrueras.

Enligt en rapport på ifeng.com är ”magert köttpulver” en generell term för hela den här gruppen av medel som klenbuterol, ractopamine, salbutamol och terbutalinsulfat.

Djur som får dessa ämnen får mycket stor muskeltillväxt. Forskning har visat att de kan leda till matförgiftningssymptom hos människor, som kräkningar, yrsel, matthet och skakningar. För personer med hjärtsjukdomar och högt blodtryck kan det vara mycket farligt. Vid långvarig konsumtion kan det leda till kromosomskador och vara cancerframkallande men man vet inte exakt hur den sjukdomsframkallande mekanismen fungerar än. Flera dödsfall har rapporterats på senare år bland personer som ätit kött från djur som behandlats med dessa medel.

Klenbuterol har varit populärt bland grisbönder eftersom det är så billigt. Nu för tiden har man dock börjat gå över till ractopamine trots att det är dyrare på grund av att man lättare kommer undan vid inspektioner. Ractopamine kan ha allvarliga effekter på människor särskilt de som har starr, diabetes, prostataförstoring eller högt blodtryck, och det kan i värsta fall leda till döden. Hur farligt det är beror på dosen, men det är legalt i Australien, Brasilien, Kanada och flera andra länder.

I Shanghai har 300 människor från nio olika distrikt förgiftats på senare tid efter att ha ätit fläskkött och inälvsmat från grisar som godkänts vid inspektioner.

Till och med på små bondgårdar på landsbygden är det vanligt att grisbönder ger grisarna hormoner och även sömnmedel, så de ska somna snabbt efter att de ätit. De grisarna får en högre vikt, men de innhåller mer fett än magert kött och får glansig hud.

Det används mycket läkemedel inom djurhålllning. En kyckling når sin slaktvikt på bara 45 dagar, och en gris, som normalt tar över ett år att nå den vikt på flera hundra kilo som man vill ha för att den ska slaktas, kan nå samma vikt på bara 3-4 månader med hjälp av hormoner. De ”magra” grisarna växer ännu snabbare och på ytan är andelen magert kött ganska bra. Det omfattande användandet av kemikalier är en öppen hemlighet.

Efter en tre månader lång undersökning kom en reporter på Peninsula Metropolitan News fram till att om man spenderar 2 yuan per gris kan man ”köpa” tre inspektionsrapporter. Ytterligare 100 yuan till gränsinspektörerna i Henanprovinsen ser till att grisarna tar sig hela vägen till slakteriet i Nanjing. För 10 yuan per gris kan man där köpa ett ”djurinspektionscetifikat” utan att några tester för förbjudna medel som ”magert köttpulver” någonsin utförts. Med det här certifikatet kan de ”magra” grisarna nå marknaden i Nanjing med alla lagliga certifikat.

I mars genomfördes i Nanjing slumpvisa urinprover på 20 grisar på slakthuset i Xingwang. Grisarna i fråga kom från Megzhou i Henanprovinsen. Alla prover för ”magert köttpulver” var positiva. På Yingbins lantbrukarmarknad tog man 24 prover på fläskkött och grisinälvor efter de här pulvren och av dem var ytterligare fem, som också kom från slakthuset i Xingwang, positiva.

I februari 2009 inträffade flera incidenter med ractopamineförgiftning och 70 personer blev sjuka. Det köttet kom från Hunanprovinsen. Den här typen av incidenter har lett till att många nu är rädda för fläskkött och andra livsmedelsprodukter från grisar.

Översatt från engelska