Fortsatta kravaller i Grekland
Kravallpoliser motar bort demonstranter som kastar molotov cocktails och eldar nära Polytekniska högskolan Aten den 10 december. (Foto: Angelos Tzortzinis/AFP)


Efter att en pojke skjöts till döds av polis i helgen har de våldsamma kravallerna runtom i Grekland fortsatt. Den 15-åriga pojken begravdes tisdagen den 9 december och generalstrejk är utlyst i landet onsdagen den 10 december.

Polisen i Aten har använt tårgas för att skingra de protesterande ungdomarna som har kastat gatsten, bränt bilar och krossat fönsterrutor för att få utlopp för sin ilska. De kallar landet för en ”polisstat”.

Protesterna har även spridit sig till andra europeiska storstäder. Enligt AFP ockuperade 15 ungdomar det grekiska konsulatet i Berlin under måndagen och i London bytte demonstranter ut den grekiska flaggan mot en annan på Greklands konsulat.

Det är till största delen ungdomar och studenter som står för upploppen, men den vanlige greken visar sitt stöd för sakfrågan.

– Regeringen måste bort, jag är här för att jag har en känsla av att detta håller på att förändra vårt samhälle, sade den 53-årige affärsmannen Theodoros Adamopoulus som var på plats i Aten, till Reuters.

Den femte dagen av sammandrabbningar mellan arga och våldsamma ungdomar och kravallpolis har kastat Grekland djupare in en social och politsk kris. Missnöjet med den sittande grekiska, högerorienterade regeringen är stort och många vill se att en förändring sker i landet.

Onsdagen den 10 december kommer stora delar av Grekland stå stilla meddelar SR. Arbetsplatser stängs ned för dagen och kollektivtrafiken är inställd.

Enlit AFP har de grekiska fackföreningsledare berömt den ”massiv uppslutning”  bakom en länge sedan planerad strejk. Båden den allmänna och privata sektorn deltar i en generalstrejk efter de senaste dagarnas våldamma demontsrationer i Aten.

Den 15-åriga pojken, vars namn var Alexandros Grigoropoulos, begravdes under tisdagen. Han blev träffad av polisens kula då han tillsammans med en grupp ungdomar kastade sten mot en polisbil lördagen den 7 december.

Uppdaterad: 23:00 10-12-2008


En ung kvinna gör fredstecknet under en demosntration den 10 december.  (Foto: AFP)

En ung kvinna gör fredstecknet under en demosntration den 10 december. (Foto: AFP)


Greker och utlänningar tittar på sammandrabbningarna bakom barrikaderna nära Polytekniska högskolan i Aten.(Foto: Louisa Gouliamaki/AFP)

Greker och utlänningar tittar på sammandrabbningarna bakom barrikaderna nära Polytekniska högskolan i Aten.(Foto: Louisa Gouliamaki/AFP)