Fortsatta demonstrationer i Egypten
En egyptisk demonstrant på Tahrirtorget i Kairo den 19 december, håller i en banderoll med texten "(fältmarskalk Mohammed Hussein) Tantawi, få bort dina hundar från mig". Banderollen visar en vida spridd bild av en beslöjad kvinna vars kläder revs sönder och som blev slagen av militärpolisen förra veckan under en demonstration vid Tahrir Square. (Foto: Mohammed Abed/AFP)


Nya strider utbröt i Kairo på måndagen när säkerhetsstyrkorna försökte föra bort demonstranterna från Tahrirtorget.

Kravallpolis använde batonger och tårgas för att rensa bort demonstranter från det centrala torget runt tre på natten, men demonstranterna kom tillbaka igen vid gryningen för att bemanna barrikaderna igen.

Två personer dog under måndagen, vilket innebär att dödssiffran sedan i fredags har stigt till 13.

Den amerikanska utrikesministern Hilary Clinton sade att hon var ”djupt oroad” över situationen i Egypten.

”Jag uppmanar de egyptiska säkerhetsstyrkorna att respektera och skydda de universella rättigheterna för alla egyptier, inklusive rätten till fredlig yttrandefrihet och mötesfrihet”, sade hon.

”Vi uppmanar de egyptiska myndigheterna att hålla alla som bryter mot dessa normer till svars, inklusive säkerhetsstyrkorna. De som protesterar borde göra det fredligt och avstå från våldshandlingar.”

Militära tjänstemän
sade att demonstranterna kastade molotovcocktails, gasbomber och stenar.

”Protesterna börjar lugnt men sedan förvandlas de till attacker mot regeringsbyggnader,” sade Adel Amara, general för Högsta rådet för de väpnade styrkorna, till CNN.

Översatt från engelska