Fortsatt oroligt i Bangkok
Armésoldater hade på måndagen intagit ställning framför Ananta Samakonpalatset nära regeringsbyggnaden i Thailands huvudstad Bangkok, beredda att möta rödtröjade anhängare till förre presidenten Thaksin Shinawatra. (Foto: AFP/Nicolas Asfouri)


Thailändska soldater gick till attack med tårgas och soldaterna sköt i luften mot demonstranterna i centrala Bangkok på måndagen. Flera länder avråder medborgarna för att resa till Bangkok.

”Nyligen inkomna rapporter från Bangkok Post bekräftar att två människor ska ha dödats och  enligt SVT  ska så många som 94  personer skadats under dagen i Din Daengområdet.
 
De två döda männen  ska ha skjutits ner av demonstranterna som färdats på motorcyklar men omständigheterna kring händelserna är fortfarande
oklara skriver Bangkok Post. ”
 
Sammandrabbningar mellan demonstranterna och polisen har varit flera under de senaste dagarna i Bangkok. Efter att de rödtröjade aktivisterna kastat bensinbomber och kapat bussar i det centrala affärsområdet Din Daeng, har regeringen utlyst undantagstillstånd i området.

Regeringen meddelade man att kommer att vidta åtgärder för att säkra större hamnar och flygplatser, en dag efter premiärminister Abhisit Vejjajiva aviserat ett undantagstillstånd i Bangkok.

Bakgrunden till oroligheterna är att de demonstrerande ”rödskjortorna” kräver regeringens avgång. De stödjer den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, som störtades i en militärkupp 2006.

Hans anhängare röstades sedan tillbaka till makten, vilket utlöste flera månaders våldsamma demonstrationer förra året som stängde Bangkoks internationella flygplats.

I ett tv-tal på måndagen, anklagade Abhisit den avsatte Thaksin efterföljare för att lagra vapen och varnade fredliga demonstranter att skingra sig innan regeringen tog till ytterligare åtgärder.

– De som vill hjälpa regeringen att återställa normala förhållanden kan återvända hem, sa Abhisit, enligt Bangkok Post.
 
Enligt Abhisit har 70 människor skadats, 23 av dem soldater. Han avvisade påståenden från en protestledare att fyra demonstranter skulle ha dödats.

Detta är den största krisen som Abhisit har mött sedan han kom till makten i december, efter en kontroversiell dom som drev ut Thaksins allierade bort från makten. Thaksin avsattes efter en kupp 2006.

Enligt Bangkok Post har de soldattrupper som placerats i området vid Din Daeng, skjutit ett hundratals skott i luften efter att de protesterande kastat stenar och Molotov cocktails mot dem.

Regeringen ska ha meddelat att man säkrat området efter demonstranternas katt-och råttalek med soldaterna under hela morgonen, innan den andra sammanstötningen inträffade vid lunchtid skriver Bangkok Post.

Demonstranter tände eld på kapade bussar och soldaterna svarade med vattenkanoner.

Kaos utbröt på gatorna kring det köpcentra dit flera turister kommit för att fira det thailändska nyåret.

– Du kan inte se var situationen är på väg. Det är ganska skrämmande, och jag har två småttingar med mig, sa en 43-årig turist Sharon Pangilinan, från Filippinerna till Bangkok Post.

Soldater är utposterade på tågstationer och på strategiska platser inklusive Thailands elektricitetsmyndighet.
  
Det är första gången som armén har vidtagit åtgärder och på söndagen kallade Abhisit in stridsvagnar och soldater på gatorna i Bangkok. Militären vägrade förra året att genomföra räddningsinsatser utfärdade av den tidigare pro-Thaksin regeringen.

Abhisit är under stark press för att stävja oroligheterna efter att de röd-tröjade stormade platsen för det asiatiska toppmötet i Pattaya i lördags. Man tvingades ställa in mötet och de utländska ledare som var på mötet fick snabbt evakueras – några med helikopter.

Problemet flyttades till Bangkok i söndags, där demonstranter attackerade Abhisits bilkortege vid inrikesministeriet och skott avfyrades i luften efter att polisen arresterat ledaren för attacken mot Pattaya toppmötet, den före detta sångare Arisman Pongruangrong.

Demonstrationer har rapporterades också från norra Thailand, Thaksin s högborg, där han fortfarande är populär bland många av de fattiga på landsbygden och i närheten av infartsvägarna till båda broarna över Mekong floden till Laos – i Nong Khai och Mukdahan.

Thaksin, lever idag i exil för att undvika ett tvåårigt fängelsestraff på grund av maktmissbruk.

Han flydde Thailand innan domstolsförhandlingar inleddes. Han hävdade att anklagelserna var politiska och han kunde inte få en rättvis rättegång i landet.

Hans medarbetare har stannat Thailand och kämpar mot anklagelserna mot dem i domstol. Thaksin har fått hård kritik för att inte göra samma sak och i stället styra och finansiera ett uppror mot säkerheten från sin fristad utomlands.

Enligt SVT ska Thaksin ha sagt i telefon till sina anhängare att han är beredd att återvända till Thailand om det blir statskupp.

Svenska ambassaden i Bangkok uppmanar svenskar att vara extra uppmärksamma och undvika större folksamlingar och demonstrationsområdena.
 
I flera länder, bland andra Australien, Filippinerna, Malaysia, Sydkorea, Ryssland och Hongkong har regeringar varnat sina medborgare för att resa till Bangkok. 

Japanska myndigheter uppmanar sina japanska medborgare som besöker Thailand till att avstå från att bära röda eller gula T-shirts, för att inte förväxlas med vare sig anti-eller pro-aktivister.