Förtroende – ett viktigt inslag i relationer, säger Dalai Lama
Den tibetanska ledarens tal var en del av ett 11 dagar långt besök i Australien och Nya Zeeland. (Foto: AFP)


Förtroende är en avgörande faktor för att bygga starka samhällen, sade Dalai Lama inför en stor publik på Aucklands Vector Arena i december förra året.

Den tibetanska ledarens tal var en del av ett 11 dagar långt besök i Australien och Nya Zeeland.

Han välkomnades på ett traditionellt sätt med ”hongi” av den lokala Maorigruppen. Hongi innebär att man gnider sina näsor mot varandra, vilket är en sedvanlig hälsning bland Maorierna.

Efter ett flertal sånger av den berömda tibetanska sångaren Yunchen Lhamo, talade Dalai Lama till publiken om det universella behovet av förtroende.

– Inre frid, sinnesro, är något mycket viktigt för familjen, för samhället och också för individen, sade han.

Det här är inte bara en del av hans egna övertygelser, menade han, även läkare har konstaterat att förtroende mellan patient och läkare kan leda till att en patient snabbt återhämtar sig.

– Alltså kommer förtroende av, och grundar sig på, kärlek, medkänsla och tillgivenhet.

Det är en viktig faktor för att uppnå sunda familjer, långvariga äktenskap och friska samhällen.

Dalai Lama förklarade att medkänsla inte är grundad inom religionen, men är av biologisk natur. Medkänsla växer ur en förståelse av mänskliga värden genom medvetenhet.

Han talade också om behovet av att bevara kulturella identiteter och traditioner. Religioner har olika filosofier men budskapen som de lär ut är detsamma, sade han till publiken.

– Traditioner har samma potential, dessa inre värderingar.

Att Nya Zeelands premiärminister John Key vägrade att träffa Dalai Lama bekymrade inte den tibetanska ledaren.

– Mitt främsta intresse är att främja mänskliga värden, de individuella ansträngningarna som människor gör för att främja värderingar och återställa religiös harmoni, sade han. 

Green Partys parlamentariker Sue Kedgley som var i publiken, beskrev Dalai Lama som ”en extraordinär, kraftfull, glad och inspirerande person”.

Uppmaningen till National Partys ministrar att inte träffa Tibets ledare, uppfattade Kedgley som ”ett test av en polistisk ledares principer och mod”.

Nya Zeelands regerings principer och integritet har lagts åt sidan av rädsla för att ”komma på kant” med Kina och sätta pragmatiska frågor såsom handel på spel. 

Miss Kedgley befarade att Nya Zeelands särskilda förbindelser med Kina har lett till en förlust av deras en gång starka och självständiga röst i internationella angelägenheter. Hon anser att Nya Zeeland har förlorat sin förmåga att tala för världens förtryckta folk.

– Så i princip blundar vi verkligen för miljontals människors lidande, eftersom vi är för rädda för att komma ”på kant” med Kina och det är ett stort bekymmer. Särskilt med tanke på situationen i Tibet, hur ska vi någonsin kunna sätta tillräcklig press på Kina att få dem att gå med på en förhandlingslösning? sade hon.

Efter att Dalai Lama hållit sitt sista offentliga tal på Nya Zeeland återvände han till Australien.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26076/