Fortfarande aktuellt om ungdomars problem
Johnny Depp var med i dvd-aktuella 21 Jump Street i början av sin karriär. (Foto: AFP)


  • Aktuell dvd-box: 21 Jump Street, säsong 1 och 2 (säsongerna säljs var för sig)
  • Produktionsår: 1987-1988
  • Produktionsland: USA
  • Skapare: Stephen J. Cannell, Patrick Hasburgh m fl
  • Medverkande: Johnny Depp, Peter DeLuise, Dustin Nguyen, Holly Robinson m fl
  • Kommer ut: 080507

Det är nog inte så många som vet att, innan han började göra piratfilmer, så slog Johnny Depp igenom stort i tv i denna halvkultiga serie.

I dag lägger amerikanerna ner mycket möda på sina serier; de ska vara välskrivna, välagerade och viktigast av allt, de måste hålla tittarna i ett järngrepp så att de fortsätter att titta nästa vecka. Det sista kriteriet uppnås ofta genom så kallade ”cliffhangers”.

På 80-talet lade man inte ner lika mycket energi på detta; någon gång ibland kunde det hända att man hade två avsnitt som hängde ihop, men oftast var det fristående avsnitt som gällde. Detta betydde att variation var viktigt. Dessvärre tog idéerna slut efter ett tag, vilket bidrar till att man tröttnar snabbare på 80-talsserierna, än på dagens serier. Därför krävdes det att man hade ett vinnande koncept om man ville att serierna skulle få gå mer än en säsong.

Detta resulterade i ett gäng riktigt originella och lite skruvade, idéer. Då tänker jag på serier som ”A-team”(färgstarka legosoldater), ”Airwolf”(en ”superhelikopter”) och ”MacGyver”(man som kan bygga ett flygplan från grunden med isoleringstejp och tuggummi).

”21 Jump Street” bygger på följande idé: Ett gäng unga poliser, som ser tillräckligt unga ut för att passera som skolelever, går undercover i skolor för att lösa ungdomsrelaterade brott. Visst, handlingen i de olika avsnitten är simpel; den skiljer sig inte särskilt mycket från många andra polisserier men jag tycker ändå serien har en viss charm.

Sedan är det ju klart att det är kul att se Johnny Depp i början av karriären. Även om manuset sällan ger skådespelarna särskilt mycket utrymme tar i alla fall Depp tillvara på alla tillfällen han får. Jag minns ett avsnitt där Depps karaktär, Tom Hanson, ska infiltrera ett gäng i ett ungdomsfängelse. Från början har han med sig tre andra poliser, men på grund av olika omständigheter är han snart ensam kvar. I en scen förmedlar Depp en så fruktansvärd ångest att man förstår varför han är en av vår tids mest populära skådespelare.

Precis som många andra serier, levererar den gärna moralkakor på ett lite klumpigt vis. Men detta gör inte så mycket, eftersom jag ändå tycker att det är bra att den tar upp ungdomsrelaterade problem, varav många är aktuella än idag.