Försvunnet flygplan med 116 ombord har troligtvis kraschat
En administratör på spanska Swiftair som inte ville säga sitt namn talade med pressen, om det saknade planet, utanför flygbolagets huvudkontor i Madrid, den 24 juli 2014. (Foto: Denis Doyle /Getty Images)


Ett passagerarplan på väg från Burkina Faso till Algeriets huvudstad Alger försvann från radarn natten till torsdag. Planet befann sig då över norra Mali, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kontakten med planet, med 110 passagerare och sex besättningsmän ombord, förlorades 50 minuter efter start från Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Dock dröjde det flera timmar innan försvinnandet offentliggjordes.

Planet som är av modellen MD-83 flögs av det spanska flygbolaget Swiftair och hade spansk besättning. Enligt en algerisk talesman från Air Algerie som citeras av Reuters, fanns 50 franska medborgare och 24 från Burkina Faso ombord på planet. Övriga passagerare kom från Libanon, Algeriet, Luxenburg, Belgien, Schweiz, Nigeria, Kamerun och Rumänien.

Enligt officiella källor ska planet ha störtat. Den lokala tv-stationen Ennahar tv rapporterar att planet kraschat i en flod i Niger, nära staden Niamey, skriver Expressen.

En anonym källa från Air Algerie sade till nyhetsbyrån AFP att ”planet inte var långt ifrån gränsen till Algeriet när besättningen ville ändra rutten på grund av dålig sikt och minska risken för att krocka med andra plan. Kontakten förlorades efter kursändringen”, skriver BBC.

Det var dåligt väder med kraftiga regn under natten i området.

Algeriets premiärminister Abdelmalek Sellal rapporteras ha sagt till algerisk radio att planet försvann i Gao i Mali, 50 mil från den algeriska gränsen.

Norra Mali föll till den etniska befolkningen Tuareg efter en militärkupp 2012 men kontrolleras nu av islamistgrupper med kopplingar till al-Quida. Det är osannolikt att separatisterna i norra Mali har tillgång till vapen som kan skjuta ner ett plan, sade en fransk källa till AFP.

Air Algerie har satt in krisberedskap och Frankrike har upprättat kriscenter på flygplatserna Charles de Gaulle och Marseille.