Försvunnen kinesisk advokat gör filmat ”erkännande”
Zhang Kai, som hjälpt kristna i staden Wenzhou, innan han greps, samt en skärmdump från när han tvingades till ett filmat erkännande på en statlig mediasajt. (Foto: China Change /Skärmdump från wenzhou.net)


Advokaten Zhang Kai är nu den senaste i raden av kineser och utlänningar som gjort ett offentligt filmat ”erkännande”. Han har jobbat för kristnas rättigheter i staden Wenzhou, och en vän till honom tror att han tvingats till erkännandet genom tortyr.

Zhang, klädd i svart och utan de glasögon som han alltid brukar bära, talar in i mikrofonen med neutral, men ihålig röst på klippet.

– Jag har brutit mot lagen, stört den allmänna ordningen, riskerat rikets säkerhet och brutit mot juridikens etiska regler. Jag ångrar djupt mina handlingar, sade han.

Erkännandet var en del av ett 11 minuter långt nyhetsklipp som publicerades den 25 februari på en halvofficiell mediesajt för staden Wenzhou i östra Kina. Zhang och hans assistent Liu Peng försvann plötsligt för sex månader sedan då de gav rättshjälp åt Wenzhous kristna, i samband med en myndighetskampanj där man rev ner kors från kyrkor.

Zhangs familj fick några dagar senare veta att han satts ”under övervakning” för att ha stört den allmänna ordningen och handlat med ”statshemligheter”. När Zhang dök upp på tv var det första gången de fick se honom på ett halvår.

Senaste i en lång rad erkännanden

Hans ”erkännande” är det senaste i en lång rad liknande uppträdanden, som bland annat inkluderar svenskarna Gui Minhai och Peter Dahlin, efter att den kinesiska regimen på senare tid slagit ner hårt på bland annat advokater och olika rättighetsaktivister.

Liu Peng, Zhang Kais assistent, ger en offentlig bekännelse på en statlig mediesajt. (Foto: Skärmdump från wenzhou.net)

Liu Peng, Zhang Kais assistent, ger en offentlig bekännelse på en statlig mediesajt. (Foto: Skärmdump från wenzhou.net)

I klippet radas även flera kristna från Wenzhou och Zhangs assistent Liu Peng upp och får fördöma Zhangs påstådda brott. Han påstås i klippet ha ”bluffat” de kristna i Wenzhou till att betala honom enorma summor för att ta sig an deras fall, medan han i själva verket organiserade dem för att delta i demonstrationer mot den lokala ledningen, för att främja Zhangs ”politiska ambitioner”. Icke namngivna utländska krafter påstås ligga bakom det hela, och ha gett Zhang pengar.

Zhang Kai har försvarat kristna i Kina i flera år, och har varit särskilt aktiv i Wenzhou i Zhejiangprovinsen, som är känt för att många kristna bor där. Flera präster har också gripits för att ha protesterat mot nedrivningar av kors och tvångsrivningar av hela kyrkor på senare år.

”Kriminellt att offentligt förödmjuka människor”

Det är oklart om Zhang Kai har åtalats formellt, men hans inspelade ”bekännelse” – något som för många kinesers tankar till kulturrevolutionen på 60- och 70-talet – och det att man samlat ihop andra människor för att stödja anklagelserna, är tillräckligt för att misskreditera hans arbete, enligt en vän till honom, som ville vara anonym.

– Det är kriminellt att offentligt förödmjuka människor genom att tvinga dem att bekänna i statligt kontrollerade medier innan de ens fått en rättegång, sade vännen, som bor i Kina och tidigare arbetat med Zhang.

– Det var väldigt smärtsamt att se Zhang Kai på tv. Han är en så energisk och vital person, men han såg så härjad ut. Han måste ha erkänt först efter utdragen tortyr.

Rapportering av Frank Fang