Försvarsadvokaten söker möte med Gao
Gao Zhisheng inledde en hungerstrejk i sin hemstad i norra Shaanxiprovinsen 1 april 2006 (Foto: Ma Wendu).


Den 20 september hade den välkände kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng suttit anhållen på grund av brottsutredning i 37 dagar. Enligt kinesisk lag ska man inte behöva sitta anhållen i mer än 37 dagar.

Efter denna tid löpt ut ska polisen endera släppa den anklagade eller utfärda en officiell häktningsorder och gå vidare till nästa steg i rättsprocessen. Men polisen i Peking har inte agerat.

Den 19 september fick Pekingadvokaten Mo Shaoping fullmakt av Gaos familj att börja agera som hans försvarsadvokat.

Mo och hans assistent begav sig till polisstationen i Peking och Pekings andra häkte för att förhöra sig om var Gao Zhisheng befann sig och krävde att få träffa den anklagade. De lämnade också in sina juridiska certifikat och relaterade legala dokument. Enligt kinesisk lag måste myndigheterna svara inom 48 timmar.

Mo fick veta att hans ansökan skulle besvaras inom ungefär 30 timmar.

På morgonen den 20 september ringde en reporter för Epoch Times till Chaoyangdistriktets polisstation i Peking för att förhöra sig om Mo Shaopings ansökan. Han fick av en polis svaret att ”vi kan bara meddela hans familj, inga andra”.

Advokat Gao Zhisheng greps den 15 augusti under ”misstanke om att ha deltagit i kriminella aktiviteter.” Under de 37 dagar han suttit inspärrad har Gaos fru, Geng He och deras två barn, hållits under sträng bevakning av Pekingpolisen. De tillåts inte ha kontakt med någon. Beträffande information om var Gao befinner sig, dokument som auktoriserar att han sitter inlåst, eller hans frus situation, så har ingen, inklusive Gaos släktingar, lyckats få reda på något.

Under den här perioden har myndigheterna till och med försökt hindra Gao från att skicka fullmaktsdokument till försvarsadvokaten. Två av Gaos brorsöner hölls fängslade i 16 dagar på grund av sin inblandning i processen.

Hururvida advokat Mo kommer att kunna träffa Gao eller endast få reda på var han hålls häktad är ännu oklart, trots att han har laglig rätt till det.

http://www.theepochtimes.com/news/6-9-22/46247.html