Försvarar den Olympiska symbolen
Martin Rubenis, OS-medaljör 2004, stödjer mänskliga rättigheter i ett tal på Syntagmatorget i Aten i torsdags. (Foto: Jan Jekielek/Epoch Times)


– Jag kan aldrig acceptera att det pågår organstölder i Kina samtidigt med OS, sade den före detta OS-medaljören Martin Rubenis från Lettland, strax före invigningen av människorättsstafetten, Global Human Rights Torch Relay 9 augusti 2007 i Grekland.

Martin kommer från ett land med kommunistisk bakgrund, och förklarar att det är därför han åkt till Aten för att stödja stafetten.

– Jag vet vad de kan göra mot folk. Kina uttnyttjar den Olympiska symbolen och gömmer undan bevis på missförhållanden. Historiskt är den en symbol för fred och frihet och menar att det vill han försvara.

Martin är förste OS- medaljören ut i stafetten Human Rights Torch Relay. Han tog bronsmedalj i vinter OS i Italien 2004 på släde. Inför ett tusental åhörare tog han emot den Olympiska facklan av frihetens gudinna under ett skådespel med en berättande röst på grekiska om de tidiga historiska Olympiska spelens tradition.

Martin Rubenis har under åratal sett hur man i Kina missbehandlat människor helt grundlöst. Därför ser han det som en självklarhet att dra ”sitt strå” för att hjälpa dem när han fick chansen.

– Jag kan inte bara se på utan att försvara de olympiska spelens ursprungliga anda, menar han.

Han berättar om en specifik situation då regeringsmedlemmar från Kina direkt sade till honom och hans vänner, att eftersom de hade fått tillåtelse att arrangera OS 2008 så har omvärlden även accepterat att de förföljer Falun Gong.

– Jag garanterar inte att det var de exakta orden de använde men det jag förstod av det de sade till oss, berättar han.

Många kända personer fick sina lyckönskningar upplästa under kvällen.

Några av de största höjdpunkterna under den drygt två timmar långa föreställningen var när sjuåriga kinesiska Fadu släppte ut frihetsduvor ur sina burar. (Fadus pappa dödades av regimen när hon bara var 1 år gammal). De olympiska facklorna, med fyra gudinnor och nio fackelbärare, fick alla att stanna upp. Inte att förglömma var den tysta minuten under Martins tal mäktig och fick säkert de flesta att tänka på allvaret bakom att förfölja oskyldiga människor av ingen som helst orsak.

Det som ändå fick folk att automatiskt dras till torget var när den fantastiska sopranen från Schweiz, Melanie Fleck, sjöng den mäktiga och nyligen för evanemanget komponerade Human Rights Torch. Kroppen rös, trots den fortfarande ihärdiga värmen efter Atens intensivt heta dag.