Första ebolafria veckan i Västafrika sedan mars 2014
Ebolautbrottet i Västafrika kan snart vara över. Inga nya fall av sjukdomen som krävt 11 000 dödsoffer har rapporterats den senaste tiden. (Foto: Francisco Leong/AFP/Getty Image)


För första gången har inga nya fall av ebola rapporterats i det värsta ebolautbrottet någonsin, skriver FN i en ny rapport.

En glädjande nyhet från Världshälsoorganisationen, WHO, visar att inga nya fall av ebola rapporterats från Guinea och Sierra Leone i vecka 40. Liberia har varit fritt från ebolavirus sedan den 3 september.

– Även om nyheten är mycket uppmuntrande, finns det fortfarande ett antal högriskkontakter kvar. Tidigare erfarenheter visar att i kölvattnet efter ett utbrott kan det vara några veckor utan smitta som varvas med några skov”, varnade FN:s talesperson Stéphane Dujarric.

Uppföljningen av flera högriskkontakter i samband med aktiva och nyligen aktiva smittkedjor i både Guinea och Sierra Leone har misslyckats. Därför varnar WHO att det fortfarande finns en risk för nya fall. I Sierra Leone är all kontaktuppföljning nu avslutad, men i Guinea återstår 500 kontakter att följa.

Utbrottet av ebola i Västafrika som startade i mars 2014 har hittills krävt 11 000 dödsfall.