Första odlingarna i rymden nyckel till Marsresa
Nasa-astronauten Scott Kelly tog den här selfien med den andra skörden av röd romansallad i augusti 2015. (Foto: Nasa)


Astronauten Scott Kelly har twittrat en bild på den första framgångsrika blomningen i rymden. Vägen dit har dock inte varit lätt.

Det började med projektet ”Veggie Plant Growth System”, eller bara ”Veggie”. Veggie utvecklades av ett rymdföretag och drogs igång i början av maj 2014. Den första grödan, röd romansallad, stimulerades för tillväxt. Projektet stötte dock på en del problem.

– I det första försöket förlorade vi två växter på grund av torka, och vi var därför väldigt noggranna med den andra skörden, sade Trent Smith, projektledare för Veggie, enligt NASA.

Vid andra försöket i början av juli gjordes justeringar utifrån erfarenheterna med det första. Efter att ha ändrat mängden vatten lyckades man bättre. Bladen växte planenligt, och den här gången var det bara en växtbädd som inte producerade. Den här gången åt också besättningen salladen.

Zinniorna betedde sig annorlunda

Därefter var det dags för en grupp zinniablommor. Teamet hoppades att man genom att observera zinniornas beteende skulle kunna få bättre förståelse för hur växter blommar i mikrogravitation. Blommorna blev helt annorlunda än salladen som odlades i första omgången.

– Den [zinniablomman] är mer känslig för miljöparametrar och ljusegenskaper. Den har en längre tillväxtperiod, på mellan 60 och 80 dagar, sade Smith.

Två veckor in i odlingen började besättningen notera avvikelser. Hög fuktighet och förhindrat luftflöde gjorde att några av växterna började vika sig och dö. Bladen hade samlat på sig för mycket vatten, vilket fick växterna att böja sig och svämma över vid rötterna. Det här blev ett perfekt tillfälle för mögel att bildas.

Mögel bildades tidigt i växtbädd E i nedre vänstra hörnet. (Foto: Nasa)

Mögel bildades tidigt i växtbädd E i nedre vänstra hörnet. (Foto: Nasa)

Tog över uppgifterna från rymden

Efter detta kände Kelly att trädgårdsmästaruppgifterna bäst kunde styras från rymden. Det var då Kelly tog över rodret från teamet på jorden. Han började planera när växterna skulle vattnas, skar bort döda blad och gjorde rent växterna. Nasa gav honom gärna fria händer med växterna. Till slut överlevde två av växterna och började bilda knoppar.

– Vi ser att de växer bort från sina stressade tillstånd, eftersom de nya bladen inte krullas. Vi märker att vi kan använda vår fläkt för att justera förhållandena. Vi ser ingen dagg eller fritt vatten. Så det är många saker, och en bättre förståelse av våra verktyg för den självständige trädgårdsmästaren i omloppsbana, sade Smith, enligt Nasa.

Sista försöket gav insikt i hur odling skulle fungera vid framtida resor till Mars. Forskarna har nu bättre idéer om hur man ska göra när grödorna drabbas av torka, övervattning eller mögeltillväxt. Om vi ska leva på Mars är självständigt trädgårdsarbete, där besättningen tar ansvar för växterna, ett första steg. Under ledning av Kelly planerar Veggie att göra ett försök med tomater 2018.

Hur man skapar en trädgård med minimal skötsel