Första livstecknen från Ai Weiwei sedan försvinnandet
Den kinesiske konstnären Ai Weiwei framför sin skulptur "Template". Ai "försvann" den 3 april efter ett myndighetsingripande och enligt rapporter har han erkänt anklagelser om skatteflykt efter att ha torterats. (Foto: Simon/Getty Images)


Lu Qing, den kände kinesiske konstnären och aktivisten Ai Weiweis fru, fick träffa sin make under spända och mycket kontrollerade former på söndagen. Både Lu Qing och Ais syster Gao Ge gav intervjuer till utländsk media där de rapporterade att Ai var vid god fysisk hälsa, men att de inte visste så mycket mer än så.

Lu Qing fick ett oanonnserat besök från myndigheterna den 15 maj då hon fick veta att hon tillåtits ett besök. De eskorterade henne till ett ”utredningskontor”, enligt vad Liu Yanping, som arbetar i Ais konststudio, rapporterade på sin mikroblogg.

En säkerhetsofficerare krävde att konversationen skulle begränsas till Ais hälsa. Utredningen kring Ais påstådda ekonomiska brottslighet eller huruvida man tvingat fram erkännanden från honom med tortyr fick inte diskuteras. Enligt Lius bloggpost varade mötet i 15 minuter. 

I en intervju med  AP
beskrev Lu Qing Ai med att hans ögon var svullna och att han verkade plågas av en inre konflikt.
– Han har förändrats. Hans sinnestillstånd och uppträdande är så annorlunda mot den enkle och spontane Ai Weiwei som jag känner, sade hon.

En man tog anteckningar medan en annan höll ett öga på fången, enligt vad Lu Qing sade till AP.

Ais syster Gao Ge bekräftade mötet för BBC, Detsche Welle och Radio Free Asia (RFA) och sade att trots omständigheterna var Ai vid god hälsa.

Gao Ge sade vidare att mötet inte hölls där Ai hålls fången och att familjen inte känner till den platsen. Syftet med mötet, enligt Gao Ge, var att Ais famlij och omvärlden skulle få veta att han var ”frisk”.

Ai Weiwei sade till sin fru under mötet att han inte hade torterats, något som det tidigare rapporterats om. Somliga anade att detta var syftet med mötet, och att myndigheterna och familjen kanske rentav ingått en överenskommelse.

På hemsidan för ”Initiativtagarna till den kinesiska jasminrevolutionen” fanns en kommentar från en kinesisk veteranjournalist som bara identifierade sig som ”Mr. Yan”.

Hans analys problematiserade Lu Qings uttalande om att Ai inte torterats. ”Om det inte förekommit någon tortyr, varför låter man då inte CCTV eller BJTV visa en intervju med Ai Weiwei?” undrade Yan, syftande på China Central Television och Beijing Television, två  av den kinesiska regimens mediaspråkrör.

”Det har garanterat förekommit tortyr. Annars skulle inte Ai ha gett efter och hans familj skulle inte ändrat på sitt starka ställningstagande,” skrev ”Mr. Yan” och menade att man genom att lägga tonvikten på Ais hälsa och säga att han inte torterats skapar en bättre chans för att han ska kunna släppas.

Ai Weiwei har blivit en av Kinas mest kända offentliga personer på grund av sin djärva kritik mot kommunistpartiets styre och myndigheternas hårdföra svar. Han ”försvann” den 3 april och har inte tillåtits kommunicera innan mötet i söndags. Han har inte formellt häktats eller delgivits misstanke om något brott, men några veckor efter hans försvinnande från en flygplats i Peking fördömdes han i kommunistpartiets medier och anklagades för ekonomisk brottslighet.

Detta agerande mot Ai kommer
under en period som många observatörer beskriver som den mest repressiva på ett årtionde i Kina. Toleransen för offentligt missnöje med kommunistpartiet har nått sin lägsta nivå någonsin och de repressalier man utsatt dissidenter för, bland annat en hel del illegala åtgärder, har blivit allt djärvare med tanke på den internationella kritiken.

Översatt från engelska