Första "Birgit Nilsson-priset utdelat"


Plácido Domingo var ärligt rörd när han tackade Birgit Nilsson i sitt tal från scenen. Med hjälp av priset vill han hjälpa unga sångare ekonomiskt för att få möjlighteten att utveckla sin röst.

Under sin långa och lysande karriär bestämde sig Birgit Nilsson att etablera ett pris som skulle delas ut vart annat eller vart tredje år med ett belopp på en miljon dollar. Priset ska gå till en enastående sångare, dirigent eller en produktion utöver det vanliga.

När priset i år delades ut för första gången, hade Birgit Nilsson själv valt ut Plácido Domingo till den förste pristagaren före sin död 2005.

Plácido Domingo är en levande legend, en sångare som har varit verksam på the Metropolitan i New York i 40 år och har gjort över 130 roller i sin karriär. Genom sina många rollprestationer, sin musikalitet och bredd som operasångare, är han en välförtjänt vinnare av the Birgit Nilsson price.

Den 13 oktober mottog Plácido Domingo priset av kung Carl Gustav på Kungliga Operan under en celeber ceremoni.

I sitt tacktal från scenen sade Plácido Domingo, ”att tilldelas detta pris från Birgit Nilsson är en av de mest emotionella höjdpunkterna i mitt professionella liv”. Han sade också: ”från den dag jag första gången hörde Birgit Nilsson sjunga har hon påverkat min karriär”.