Försöker Facebook ställa in sig hos den kinesiska regimen?
På denna arkivbild talar Facebooks vd Mark Zuckerberg på Newseum i Washington D.C. (Foto: Win McNamee / Getty Images)


Vi borde förmodligen ha sett tecknen när Facebooks grundare Mark Zuckerberg och hans nyblivne fru av misstag filmades i en kinesisk nyhetsrapport på tv om det kinesiska polisväsendet under 2012. Eller i oktober 2014, när han talade på mandarin på en fråga från en student under en frågestund vid ett kinesiskt universitet.

Kanske var tecknen tydligare när han var värd för den kinesiske politikern som är ansvarig för internetcensuren i Kina och började distribuera den kinesiske ledaren Xi Jinpings biografi på Facebooks kontor i december 2014, ett drag som starkt fördömdes till och med av de kinesiska internetanvändarna i Kina, enligt rapport från CNN.

Blockerade aktivist på Facebook

Eller när Facebook raderade en känd tibetansk aktivist, China Uncensored.org, för att de censurerar innehåll utomlands för att försöka komma in i Kina, och Google lämnade Kina under 2010 efter att misstänkta kinesiska hackare tog sig in i deras säkra nätverk.

Lockande användarbas

Av dessa skäl, har Facebook anledning att skynda långsamt. Men det verkar klart att dess grundare och vd Mark Zuckerberg kollar upp marknaden med stort intresse.

Kina har en potentiell användarbas på över en miljard användare, med över 600 miljoner användare redan idag på nätet. Men det sista dessa kinesiska användare behöver är ett mer censurerat internet, den sortens förtryck har de redan lidit tillräckligt av i över ett decennium.

Översatt från engelska.