Försök till terrorattacker i Belgien och Australien
Människor deltar i en demonstration mot den våldsamma jihadistgruppen Islamiska staten för Irak och Levanten (IS eller ISIS), i centrum av Haag, den 29 Juni. På banderollerna står det "terrorism tror inte på religion" och "En enad röst mot terrorismen". Den 29 juni 2014 förklarade ISIS att de hade deklarerat området från Aleppo i norra Syrien till Diyala i Irak till Islamiska staten och kommer att styra det som ett "kalifat" - en islamisk form av regering som senast sågs under det ottomanska imperiet. (Foto: Robin Van Lonkhuijzen / AFP / Getty Images)


Anhängare till jihadiska Islamiska staten (IS) ska ha planerat terrorattacker i bland annat Belgien och Australien, men attackerna eller ”demonstrationsavrättningarna” ska ha avvärjts, rapporterar svt.se.

Enligt tidningen L’Echo ska den planerade attacken, där flera personer har gripits, handlat om dåd liknande det mot Judiska museet i Bryssel i maj då fyra människor dödades. De som pekas ut är belgare som rest till Syrien för att strida och som sedan återvänt.

IS hade planerat våldsdåd i Australien

På torsdagen meddelades att anhängare till IS hade planerat slumpmässiga våldsdåd mot allmänheten i Australien, enligt rapporter från australiensiska medier.

800 poliser gjorde razzior i olika hem i västra Sydney och grep femton personer. I fredags hade de flesta frisläppts. Två personer anhölls varav den ena delgivits misstankar om förberedelser till terrorattacker. Den andre står anklagad för vapeninnehav men frigavs senare mot borgen.

En australiensisk man som tros vara Mohammad Baryalei, en äldre figur i den Islamiska staten (IS) i Syrien, har sänt ”starka order” till sina ”små nätverk” i Australien för att utföra ”demonstrationsavrättningar”, sade Abbott på fredagen rapporterar .

Påminner om terrorhotet i Norge i somras

Extremisternas planer i Australien påminner om den terroristattack som hotade Norge i somras.

I veckan avslöjade norska NRK bakgrunden till terrorlarmet i Norge i somras. En av de sakerna som terroristerna planerade var ”att gå till angrepp med kniv på stora folkmassor”.

Centralt placerade källor berättade för NRK att detta var en av flera scenarier. Att ringa på dörren till en slumpmässigt vald familj var en annan. Terrorexperten Kjetil Stor Mark bekräftade för NRK att han hade fått information om att säkerhetsmyndigheterna ansåg att en attack av detta slag skulle kunna genomföras i Norge.

”Flera oberoende källor berättade att regeringen funnit att det kunde vara en attack mot en slumpmässigt utvald privat hem. Angriparna skulle döda personerna för öppen kamera och lägga ut filmen på internet”, sade han till NRK.

Australien skickar 600 soldater till Mellanöstern

”Det är en allvarlig situation när allt man behöver göra för att utföra en terrorattack är att ha en kniv, en iPhone och ett offer”, sade Australiens premiärminister Tony Abbott i fredags.

I förra veckan meddelade Abbott att hans konservativa regering tänker skicka 600 soldater från specialstyrkorna till Mellanöstern för att hålla tillbaka och utplåna den Islamiska staten.