Försök till självbränning på Himmelska fridens torg under politisk kongress
Rök stiger upp från bron över Gyllene floden vid Himmelska fridens torg i Peking, 5 mars 2014. En demonstrant satte eld på sig själv, men polisen släckte henne. (Skärmdump/64tianwang.com/Epoch Times)


En kvinnlig demonstrant satte enligt uppgift eld på sig själv på Himmelska fridens torg den 5 mars, precis när nationella folkkongressens öppning pågick i Folkets stora sal på den västra sidan av Himmelska fridens torg. Flera petitionärer kastade flygblad på torget innan de greps och fördes bort av polis.

Runt kl 10.40 på onsdagen satte en medelålders kvinna eld på sig själv i närheten av bron över Gyllene floden framför Himmelska fridens port, enligt vittnen.

– Jag såg rök komma från bron över Gyllene floden på den östra sidan och sprang snabbt dit, sade Wang Jing, en människorättsaktivist, i en telefonintervju.

– En turist sade till mig att en kvinna i 40-årsåldern öppnat sina kläder och plötsligt fattat eld. Fyra eller fem poliser släckte henne med brandsläckare och förde bort henne, berättade Wang.

Demonstrantens identitet och tillstånd är okänt, och myndigheterna ger inte någon information om hennes fall.

Wang sade att en arg polis tvingat henne att radera videofilmen som hon spelat in på sin mobilkamera.

Polisen blockerade snabbt området framför Himmelska fridens port och hindrade turister från att gå igenom den, enligt Wang.

Hon berättade att hon såg sex personer släpas bort av polisen från Himmelska fridens torg medan några petitionärer kastade flygblad som de hade skrivit om sina fall på.

En petitionär vid namn Zhao Junhong, som greps och fördes till torgets kontor för byrån för offentlig säkerhet, sade till Radio Free Asia (RFA) att flera hundra petitionärer passerade genom stationen den dagen.

”De som skickas hit får räkna med att fängslas”, sade Zhao. ”Det står flera hundra utanför som väntar på att föras till Majialous  interneringscenter.”

Ett stort antal kinesiska petitionärer från olika platser i Kina, som söker upprättelse för olika saker gentemot regimen, kom till Peking under den här politiskt känsliga perioden för att försöka få uppmärksamhet för sina fall.

– Petitionärerna har inget sätt att föra fram sina klagomål. Det vanliga petitionssystemet tar inte hand om dem, och det lokala styret på de platser de kommer ifrån bryr sig inte om dem heller”, sade Wang Jing.

– Petitionärerna använder
den här metoden, särskilt under de två kongresserna, för att de hoppas få uppmärksamhet från kongressens deltagare, tillade hon.

Nationella folkkongressen och kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens ska sammanträda i Peking under de närmaste två veckorna. Den förstnämnda är en lagstiftande församling utan verklig makt och den andra är ett rådgivande organ till kommunistpartiet, som väljs ut av partiet.

Översatt från engelska