Försök till fredsprocess i Irak
Irak, Bagdad : Iraks premierminister Nuri al-Maliki talar under försoningskonferensen för irakiska politiska krafter i Bagdad den 16 december 2006. (Foto: AFP/Pool/Ceerwan Aziz)


En konferens för nationell försoning inleddes i dag i Bagdad med flera hundra delegater från politiska grupper som i många fall är bittra fiender. President Jalal Talabani dök själv inte upp på grund av sviktande hälsa.

En konferens för nationell försoning inleddes i dag i Bagdad med flera hundra delegater från politiska grupper som i många fall är bittra fiender.
 
President Jalal Talabani, som lagt ned stora ansträngningar för att få konferensen till stånd, dök inte upp själv. Hans talesman Kameran Qaradaghi sade att presidenten har ”sviktande hälsa” och framförde en ursäkt från honom.
 
– Vi har inget annat val än att stå enade inför Iraks fiender. Detta rör alla partier oberoende av ideologi och då syftar jag också på medlemmar av Baathpartiet, sade Qaradaghi i ett anförande som öppnade mötet.
 
Delegater sade att det är första gången som medlemmar av Baathpartiet och även av några illegala väpnade grupper deltar i sådana samtal.
 
Därefter talade premiärminister Nuri al-Maliki. Han utökade inviten till Baathpartiet genom att säga att medlemmar av Saddam Husseins armé nu är välkomna att ansluta sig till den nya armé som är på väg att byggas upp.
 
– Den irakiska armén öppnar famnen för officerare och soldater från den tidigare armén som önskar tjäna sitt land, sade han.
 
I dag talade al-Maliki via videolänk med USA:s president George Bush och berättade hur konferensen är planerad. USA hoppas att den ska bli ett steg mot fred i Irak.