Försök till arrestering av sångtävlande
New Tang Dynasty Television (NTDTV) håller dess första internationella kinesiska sångtävling 15-17 oktober i Kaufmann Concert Hall, New York. (NTDTV)


Polis i den kinesiska staden Fushun försökte på måndagskvällen arrestera tre personer som ansökt om att delta i en sångtävling i USA. Ingen av sångarna befann sig hemma vid tidpunkten för polisens tillslag och kunde därför undkomma.

Tidpunkten för arresteringen verkar har valts i syfte att förhindra de tre personerna från att gå till det amerikanska konsulatet i Shenyang för att hämta de visum de ansökt om.

De tre sångarna hade planerat att tävla i den internationella kinesiska sångtävlingen som hålls av New Tang Dynasty Television (NTDTV). Tävlingen börjar den 15 oktober i New York.

Enligt NTDTV:s taleskvinna Carrie Hung visar arresteringsförsöken på den inverkan som NTDTV har på människor i Kina. Denna tävling har lockat till sig många tävlande från fastlandskina, säger hon.

Hon anser att försöken till arresteringarna ”i grund och botten inträffade för att KKP (kinesiska kommunistpartiet) fruktar att förlora kontrollen över folket. NTDTV är en oberoende media och sänder ocensurerade rapporter om Kina.

– KKP är rädda för hur NTDTV:s påverkan ökar i Kina, säger Hun.

Hung ser händelserna som ett symptom på ett större problem. Hon frågar sig:

– Hur kan värdlandet för olympiaden bete sig såhär? KKP vill att folk ska tro att man förbättrat situationen för mänskliga rättigheter. Men när tre professionella sångare vill göra något så enkelt som att delta i en internationell tävling, så får vi se vilka rättigheter KKP tillåter dem.

Den internationella kinesiska sångtävlingen är den andra i en serie tävlingar som NTDTV tänker hålla. Den internationella klassiska kinesiska danstävlingen hölls i juli och TV-stationen planerar hålla internationella tävlingar i kampsport, fiol, piano, kinesisk sport, kinesisk matlagning, traditionell kinesisk kläddesign samt kinesisk realistisk målning.

Tenoren Guan Guiming sitter som chefsdomare i sångtävlingens domarkommitté. Han har förklarat att syftet med tävlingen är att främja den traditionella sångkonsten och visa upp dess skönhet och elegans.

Översatt från version