Förslag på jobbskattesänkning för låg- och medelinkomsttagare


Regeringen föreslår ytterligare skattesänkning för att stimulera viljan att arbeta mer. Skattelättnaden blir i genomsnitt mellan 1 900 till 2 400 kronor per år. Förslaget innehåller två alternativ som ska ut på remiss och ändringen beräknas blir genomförd till årsskiftet, meddelade finansministern Anders Borg under en presskonferens på onsdagen.

Jobbskatteavdraget är riktat till låg- och medelinkomstsgrupper, men även pensionärer över 65 år ska lockas med incitament till att arbeta igen. I bästa fall kan de få upp till 4 200 kronor i sänkt skatt per år.

– Det är de grupperna man kan förvänta sig ha en möjlighet att gå in i på arbetsmarknaden eller gå från en kortare till en längre arbetstid, till exempel från halvtid till längre deltid eller heltid, förklarade Anders Borg.

Förslaget kostar upp till 10,8 miljarder kronor. Hur det ska finansieras inte är klart men merparten ska betalas genom omfördelning av statsfinanserna.

– Huruvida ett jobbavdrag […] i den ena eller andra formen genomförs till hösten beror på vad ekonomin tillåter och huruvida finansiering kan säkras, sade Anders Borg.

Nettoeffekten av skattereduktionen efter finansiering kan dock bli lägre.

Förslaget innehåller även jobbskatteavdrag för sjömän som redan idag har ett så kallat sjöinkomstavdrag.