Förslag om förbud mot internetcaféer ledde till cyberattacker
Unga män spelar internetspel på ett internetcafé i Peking i februari 2010. Med blicken klistrad till skärmen och hörlurar i öronen blir man avskärmad från den yttre världen. Internetcaféer används mer och mer i Kina. (Foto: AFP/Liu Jin)


Kina har med sina 384 miljoner internetanvändare flest uppkopplade personer i världen. Samtidigt lever dessa under ett av världens hårdaste internetcensurer, den så kallade ”kinesiska cybermuren”.

Så när Yan Qi, medlem av ett rådgivande organ till Kinas lagstiftande församling, sade att hon tänkte föreslå ett nationellt förbud mot privata internetcaféer, ledde det till uppror på nätet.

Yan, som äger en restaurang i Chonqing i södra Kina, är en av de 2374 delegater som handplockats för att delta i det årliga sammanträdet för vad som kallas den politiska konsultativa konferensen. Under sessionen i onsdags sade Yan att ”många allvarliga problem är kopplade till internetcaféer” och att ”svåra sjukdomar kräver drastiska årgärder, vilket i det här fallet innebär att stänga allihop”, enligt statliga Global Times.

Efter talet har Yans restaurangs hemsida blockerats fullständigt av hackers.

| Titta på NTDTV |

De allvarliga problem som Yan skyller på internetcaféer är bland annat dataspelsberoende, skolk och småbrottslighet. Hon föreslår att statligt styrda internetcaféer ska etableras som en åtgärd mot dessa problem.

Yans uttalanden har startat en debatt om internetcaféer och deras påverkan på kinesiska ungdomar.

Kritiker menar att hon går för långt och att förbjuda alla internetcaféer skulle vara som att gripa alla partitjänstemän för att flera av dem är korrupta. Andra säger att de sociala problem som kan kopplas till internetcaféer borde hanteras av föräldrar.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30851/