Forskarna upptäcker dimma på Titan
Forskarna har upptäckt dimma runt Titans sydpol. (Mike Brown/Caltech)


Titan, Saturnus största måne, har varit känd som det enda astronomiska objektet i solsystem förutom jorden som har en större mängd vätska på ytan. Det är emellertid först nyligen som dimma har upptäckts på Titan.

Forskare från California Institute of Technology (Caltech) och University of California, Berkeley, har under ledning av Dr Mike Brown analyserat data från rymdfarkosten Cassini, som utfört ”hyperspektral bildregistrering” på Titan och har täckt in ett stort område i både det synliga och infraröda spektret.

De har upptäckt att Titans sydpol har ett flertal pölar och flytande metan, vilket sporadiskt skapar lager av dimma.

Närvaron av dimma är ett bevis för en hydrologisk cykel, som man tidigare trodde fanns endast på jorden.

– Dimma, eller moln, dagg eller kondens i allmänhet, kan skapas när luften har närmare 100 procents luftfuktighet. Det finns två sätt att komma dit. Det första är uppenbart: att tillsätta vatten (på jorden) eller metan (på Titan) till den omgivande luften. Det andra är betydligt vanligare: att göra luften kallare så att den kan innehålla mindre vatten (eller flytande metan), så att allt överskott måste kondensera, säger Brown i ett pressmeddelande.

Att det senare skulle inträffa på Titan är omöjligt eftersom det tar långt tid att förändra temperaturen i Titans atmosfär.

– Om man stängde av solen helt och hållet skulle det fortfarande ta runt 100 år för Titans atmosfär att kylas ned. Till och med de kallaste delarna på ytan är alldeles för varma för att någonsin göra så att dimman kondenserar, säger Brown.

– Ett berg på Titan skulle behöva vara omkring 4500 meter högt innan luften blev tillräckligt kall för att kondensera, säger han.

Dess skorpa är dock isig och bräcklig och skulle inte kunna ha några berg högre än 900 meter.

– Närvaron av dimma på Titan bevisar för första gången att månen har en aktiv hydrologisk cykel med metan, säger Brown.

 

För att läsa forskningsartikeln, gå in på:
http://www.gps.caltech.edu/~mbrown/papers/ps/fog_pp.pdf

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27768/