Forskare varnar för rymdstormar


Rymdstormar kan allvarligt störa elektronik på Jorden, slå ut elnät och stänga av telekommunikationssystem, varnade forskare nyligen.

Geomagnetiska stormar som den i förra veckan, som orsakades av den största soleruptionen på flera år, skulle kunna lamslå såväl aktiemarknaden som satelliter och göra att samhället stannar, sade experter vid American Association för att främja vetenskap på sitt årliga möte i helgen.

– Frågan om rymdväder måste tas på allvar, sade den brittiska regeringens chefsrådgivare i vetenskapsfrågor John Beddington på konferensen enligt den brittiska tidningen The Guardian.

– Vi har haft en period med relativt lugnt rymdväder och vi kan förvänta oss att den lugna perioden tar slut. Under samma tid har den potentiella sårbarheten i våra system ökat dramatiskt. Både elnät och GPS som användes i så stor utsträckning i dessa dagar kan drabbas.

De största rymdstormarna kan orsaka en ”global Katrina” och kosta världen så mycket som två biljoner dollar, rapporterade The Guardian. (Katrina var den orkan som förstörde stora delar av New Orleans, övers. anm.)

– Det är inte en fråga om den kommer, det är helt enkelt en fråga om när och hur stor den blir, sade Jane Lubchenco, från National Oceanic and Atmospheric Administration, enligt AFP.

Många saker som vi tar för givna idag kan mycket lättare slås ut av det som sker i rymden än under tidigare solmaximum (period med största solaktiviteterna, övers. anm.).

I en händelse av en rymdstorm till följd av solens aktivitet kan satelliter och GPS-system bli de första att slås ut och skapa en dominoeffekt.

Denna första dominobricka kan sedan få system för telekommunikation, finans och nyheter såväl som militära och statliga system att stanna.

– Det är en aning skrämmande, och med rätta. Vi måste vara rädda för dessa händelser annars kommer vi inte att ta dem på allvar, sade John Beddington enligt Space.com

Men forskarna varnade dock människor för att ”gripas av panik”, sade Stephan Lechner, chef för Europa kommissionens gemensamma forskningscenter, enligt AFP.

– Överreaktion kommer att förvärra situationen. Vi är långt ifrån att förstå alla konsekvenser, sade han vid konferensen, rapporterade nyhetsbyrån.

Översatt från:

http://www.theepochtimes.com/n2/science/space-storms-could-bring-society-to-standstill-scientists-warn-51750.html