Forskare utvecklar genomskinliga djur
Personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra. (Foto: AFP/San Diego Zoo/Ken Bohn).


Först kom de genomskinliga grodorna, nu har japanska forskare skapat guldfiskar vars hjärnor och bultande hjärtan kan ses genom genomskinliga fjäll och skinn.

Att producera sådana varelser gör det möjligt för studenterna att studera dem utan dissektion, vilket har blivit mer och mer kontroversiellt, särskilt på utbildningsinstitutioner och bland djurrättsgrupper.

– Man kan se ett levande hjärta och andra organ eftersom fjällen och skinnet saknar pigment, sade Yutaka Tamaru, biträdande professor på institutionen för life science vid Mieuniversitetet, till engelska tidningen Daily Mail.

– Man behöver inte skära upp den. Du kan se en liten hjärna ovanför guldfiskens svarta ögon.

Forskningsteamet vid Mieuniversitetet och Nagoyauniversitetet i centrala Japan har producerat vad de kallar ”ryukinguldfisken” genom att isolera blekskinnade, muterade guldfiskar på äggkläckningsanstalter och korsa dem med varandra.

– Att ha en blek färg är en nackdel för en guldfisk i ett akvarium, men det är bra att se, tredimensionellt, hur organ sitter i en kropp. Allteftersom den här guldfisken växer sig större kan du iaktta hela dess liv, sade Tamaru.

Fisken förväntas leva i upp till 20 år, växa upp till 25 cm och väga mer än 2 kg, mycket större än andra fiskar som används i experiment, som t.ex zebrafiskar och japansk medaka, enligt Tamaru.

Under tiden har en annan japansk forskningsgrupp, som 2007 tillkännagav att de utvecklat genomskinliga grodor, uppgett att de planerar att sälja de speciella grodorna, vars skinn är genomskinligt, från och med yngelstadiet.

– Vi gör framsteg vad gäller massproduktion av dem. De kommer sannolikt ut på marknaden nästa år, sade Masayuki Sumida, professor vid institutet för amfibiebiologi vid Hiroshimauniversitetet. 

Sumida sa att genomskinliga yngel och vuxna grodor kommer att finnas tillgängliga i Japan tidigt 2010 för laboratorier och som husdjur.

Sumidas team producerade varelsen från sällsynta mutationer av den japanska bruna grodan (Rena japonica), vars rygg vanligen är brun eller gulbrun. Två slags recessiva gener kan göra att grodan blir blek.

Medan guldfiskar är lätta att sköta så är grodor en högre livsform och är därför att föredra för experiment, sade Sumida.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27783/<br