Forskare som kallat Jiang Zemin förrädare fick lämna fängelset
Lu Jiaping, en forskare i Peking, har släppts från fängelset på medicinska grunder. I ett öppet brev år 2009 fördömde Lu den förre kommunistpartiledaren Jiang Zemin för att ha antagit falsk identitet. (Foto: NTDTV)


När en forskare i Peking skrev ett öppet brev där han kallade regimens förre högste ledare förrädare, gjorde han i princip sig själv till måltavla.

Lu Jiaping, Peking-forskaren och medlemmen av det Kinesiska sällskapet för forskning om andra världskrigets historia, skrev ett öppet brev undertecknat med sitt riktiga namn i december 2009, där han anklagade Jiang Zemin för att ha antagit en falsk identitet.

Lu dömdes den 13 maj 2011 till tio års fängelse för "anstiftan till omstörtande verksamhet" av Pekings folkdomstol nr 1.

Många kinesiska dissidenter har satts bakom galler av den kinesiska regimen efter den mångtydiga anklagelsen omstörtande verksamhet, bland andra Hu Jia, en förkämpe för medborgerliga rättigheter och miljöskydd som också fört AIDS-drabbades talan i Kina.

Lu led av högt blodtryck och skickades till ett civilt sjukhus den 4 februari efter att hans hälsa hade börjat försämras, enligt hans son, Yu Haochen.

Nu, bara två dagar innan firandet av det kinesiska nyåret, släpptes Lu på medicinska grunder och återförenades med sin familj klockan 06.00 den 17 februari.

Brevet

I Lus öppna brev från den 5 december 2009 förklarade han att Jiangs biologiske far var en förrädare. Jiang hade försökt distansera sig från sin far genom att påstå att hans farbror, som var martyr i kommunistpartiet, hade adopterat honom när han var 13 år.

I själva verket var hans farbror inte längre i livet vid den tidpunkten. Jiang Zemins biologiske far, Jiang Shijun, var en högt uppsatt officer inom den japanska arméns anti-kinesiska propagandaavdelning när Japan invaderade Kina, enligt Lu.

Dessutom hade Jiang Zemin låtsats vara en underjordisk partimedlem innan det kinesiska kommunistpartiet till slut tog makten 1949, men det stämde inte heller.

Enligt Lu hade Jiang också dolt att han var en spion som arbetar för Sovjetunionen. Och det var rädslan för att en sådan historia skulle läckas av ryssarna som gjorde att Jiang gick med på att lämna över ett enormt landområde, 40 gånger så stort som Taiwan, när Ryssland begärde att en tvist mellan de två nationerna om markområden, skulle avgöras.

En tidigare Epoch Times-rapport beskrev hur Jiang i hemlighet anslöt sig till KGB:s Fjärran östern-kontor redan på 1950-talet när han studerade i Moskva.

Politiskt klimat

– Min far måste följa den han har avslöjat till slutet, säger Yu i en intervju med Epoch Times, men påpekade samtidigt att det nuvarande politiska klimatet hade möjliggjort den förtida frigivningen av hans far.

– Jiangs fraktion förlorar sitt politiska inflytande, och den vill inte bli störd av sådana som Lu eller någon annan, sade Yu.

Många högt uppsatta tjänstemän i Jiangs fraktion har rensats ut under de senaste två åren, av vilka särskilt kan nämnas före detta oljechefen Jiang Jiemin och tidigare säkerhetschefen Zhou Yongkang.

– Den förtida frigivningen av Lu signalerar en försvagning av Jiangs fraktion, säger den politiske kommentatorn Xia Xiaoqiang i en intervju med Epoch Times.

– Att Lu har kunnat komma hem innan det kinesiska nyåret visar att utrensningen av Jiangs fraktion kommer att påskyndas efter nyårsfirandet.

Översatt från engelska.