Forskare: Shen Yun ”kopplar ihop en med hela mänskligheten”
Andrew Newberg anses vara pionjär inom neurovetenskapliga studier av religiösa och andliga upplevelser. Han såg Shen Yun Performing Arts i den fullsatta Merriam Theater i Philadelphia den 4 maj. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)


För Andrew Newberg som anses vara en pionjär inom den neurovetenskapliga forskningen på religiösa och andliga upplevelser, var det en berikande upplevelse att se Shen Yun Performing Arts. Newberg såg Shen Yun i den fullsatta Merriam Theater i Philadelphia den 4 maj.

– För mig är det här mycket andligt. Det är något som verkligen känns som om det kopplar ihop en med hela mänskligheten. Och hur mänskligheten är sammankopplad till världen i stort, det är en mycket fin uppvisning av det, ett uttryck för den mänskliga andligheten, sade han efter att ha sett det New York-baserade kompaniet i Merriam Theater den 4 maj.

Newberg är forskningsledare vid Myrna Brind Center for Integrative Medicine vid Thomas Jefferson University och har varit på omslaget för både Time och Newsweek och framträtt i olika TV- och radioprogram, inklusive Good Morning America.

Newbergs ledande forskning som försöker förstå karaktären hos religiösa och andliga metoder och upplevelser, har inkluderat scanning av hjärnan på folk medan de ber eller mediterar och meditationens effekt på minnet.

Hans över 150 forskningsartiklar, uppsatser med mera inkluderar ”Why we believe what we believe” (Varför vi tror det vi tror, övers anm) och ”How God changes your brain: breakthrough findings from a leading neuroscientist” (Hur Gud ändrar din hjärna: banbrytande upptäckter från en ledande neurovetenskaplig forskare, övers anm).

Shen Yun var en kraftfull upplevelse för Andrew Newberg.

– Det är mycket inspirerande, det är nästan en sorts glädjefull upplevelse. Man känner sig verkligen mycket positiv, sådana underbara känslor, sade han.

– Jag undersöker hur hjärnan fungerar och det är underbart att se hur musiken, rörelserna och berättelserna, allt vävs samman till att skapa en mycket kraftfull känsla inom en, sade han.

Faktiskt ändrades Newbergs syn på Kina efter att ha sett Shen Yun.

– Att se rörelserna, berättelserna och ritualerna, det förändrar sättet man tänker på och det är mycket upplyftande. Det förändrade verkligen mitt sätt att tänka om Kina. Jag har egentligen aldrig upplevt det här förut, det har verkligen varit spännande, fascinerande och intressant, sade han.

Shen Yun presenterar återupplivandet av 5 000 år kinesisk kultur, inklusive principer och dygder såsom respekt för himlen.

En gång i tiden var Kina känt som Shen Zhou, eller det Gudomliga landet, ett land där gudomliga varelser och dödliga levde i samexistens. Där fanns ”en tro att det gudomliga överförde en rik kultur till Jordens folk”, enligt Shen Yuns hemsida.

Vid första anblick ser man hos Shen Yun sofistikerade danstekniker, en unik orkester, handsydda färgrika dräkter och en digitalt animerad bakgrund, men där finns också mycket mer i föreställningen.

”Gräver man lite djupare upptäcker man ett helt hav av traditionell kinesisk kultur” förklaras på kompaniets hemsida. ”Dödliga och gudomliga varelser blir på scenen till en enhet. Principer såsom godhet och rättvisa, anständighet och visdom, respekt för himlen och gudomlig vedergällning, förkroppsligas och flödar ut över publiken. Med rötter i konfucianismen, buddhismen och daoismen, utgör dessa ideal den traditionella kinesiska kulturens essens.”

– Det är en mycket spännande uppvisning av Kinas kultur, dess andlighet. Det är verkligen underbart att se det presenterat i en enda upplevelse.

Zachary Stieber rapporterade för NTD Television.

Översatt från engelska.

New Yorkbaserade Shen Yun Performing Arts har tre danskompanier som turnerar samtidigt runt om i världen. Europaturnén 2013 avslutades den 13 april i Paris.

Epoch Times anser Shen Yun Performing Arts vara ett betydelsefullt kulturevenemang i vår tid. Vi har varit stolta mediepartners alltsedan Shen Yun startades 2006.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org .