loadingButikerna slänger mängder med mat, ibland för att kunden inte vill köpa den sista frukten, nu ska forskare på Högskolan i Borås få oss att förstå ur ett miljöperspektiv och ekonomiskt perspektiv så att vi ändrar beteende. (Foto: Christopher Furlong /Getty Image)
Butikerna slänger mängder med mat, ibland för att kunden inte vill köpa den sista frukten, nu ska forskare på Högskolan i Borås få oss att förstå ur ett miljöperspektiv och ekonomiskt perspektiv så att vi ändrar beteende. (Foto: Christopher Furlong /Getty Image)
Inrikes

Forskare hoppas minska matsvinnet

Epoch Times Sverige

Trettio till femtio procent av all mat i världen som produceras slängs innan det når matbordet. Nu ska forskare från Högskolan i Borås ta reda på vilken miljöpåverkan mat som går till spillo har.

I samarbete med en livsmedelsbutik ska de studera utvalda livsmedels livscykel.

– Vi har redan börjat med bananer. Vi vet hur många bananer de köper in och hur mycket de inte säljer. Vi vet var de köper dem ifrån, hur de kommer till Borås och i vilken typ av förpackning. Vi studerar hela livscykeln utifrån en etablerad metod, sedan kan vi säga vilken miljöpåverkan man har för varje kilo bananer som hamnar som svinn, säger Kim Bolton professor inom resursåtervinning.

Resultaten ska användas till att informera butiken om vilket matsvinn som ger störst miljöpåverkan och ekonomiska förluster. De hoppas också kunna påverka konsumentbeteendet och hushållen med sina resultat.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingButikerna slänger mängder med mat, ibland för att kunden inte vill köpa den sista frukten, nu ska forskare på Högskolan i Borås få oss att förstå ur ett miljöperspektiv och ekonomiskt perspektiv så att vi ändrar beteende. (Foto: Christopher Furlong /Getty Image)
Butikerna slänger mängder med mat, ibland för att kunden inte vill köpa den sista frukten, nu ska forskare på Högskolan i Borås få oss att förstå ur ett miljöperspektiv och ekonomiskt perspektiv så att vi ändrar beteende. (Foto: Christopher Furlong /Getty Image)
Inrikes

Forskare hoppas minska matsvinnet

Epoch Times Sverige

Trettio till femtio procent av all mat i världen som produceras slängs innan det når matbordet. Nu ska forskare från Högskolan i Borås ta reda på vilken miljöpåverkan mat som går till spillo har.

I samarbete med en livsmedelsbutik ska de studera utvalda livsmedels livscykel.

– Vi har redan börjat med bananer. Vi vet hur många bananer de köper in och hur mycket de inte säljer. Vi vet var de köper dem ifrån, hur de kommer till Borås och i vilken typ av förpackning. Vi studerar hela livscykeln utifrån en etablerad metod, sedan kan vi säga vilken miljöpåverkan man har för varje kilo bananer som hamnar som svinn, säger Kim Bolton professor inom resursåtervinning.

Resultaten ska användas till att informera butiken om vilket matsvinn som ger störst miljöpåverkan och ekonomiska förluster. De hoppas också kunna påverka konsumentbeteendet och hushållen med sina resultat.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024