Forskare: Förutsägelse om skalv ignorerades
Lille Langzhens farföräldrar gråter av lättnad då de ser sitt barnbarn räddas ur de rasade husmassorna. 13 maj i staden Mianyang, Sichuan. (Foto: The Epoch Times)


På kvällen samma dag som jordbävningen i Sichuan slog till avslöjade den kinesiske forskaren Li Shihui på sin blogg att seismologen Geng Qingguo förutspådde den kraftiga jordbävningen i Sichuan och varnade myndigheter om katastrofen redan sent i april. Enligt Li ignorerades Gengs rapport av de kinesiska myndigheterna.

Li, forskare vid kinesiska vetenskapsakademin, skriver i artikeln att Geng tog upp ämnet redan så tidigt som 2006 då han varnade för att en stor jordbävning skulle drabba Aba-området i Sichuanprovinsen.

Gengs upptäckter diskuterades enligt Li i slutet av april inom Kommittén för förutsägelser av naturkatastrofer, en organisation under Kinas geofysiska institut. Man förutspådde att ett skalv med styrkan sex till sju skulle inträffa mellan maj 2008 och april 2009, i området söder om staden Lanzhou där provinserna Sichuan, Gansu och Qinghai möts. Kommitténs rapport skickades till Kinas seismologiska byrå i form av ett konfidentiellt dokument den 30 april.

Utöver detta påpekade Geng Qingguo tydligt att det i Aba-regionen skulle komma ett skalv med styrkan sju och att detta med största sannolikhet skulle inträffa 10 dagar före eller efter den 8:e maj 2008. Hans förutsägelse har bevisats vara riktig i flera aspekter: styrkan, platsen och tidpunkten. Rapporten fick emellertid inget gehör av myndigheterna.

”Efter att Geng Qingguo fick höra nyheten om jordbävningen i Wenchuan fylldes han av en sorg utan tårar. Hans hjärta blödde”, skriver Li på sin blogg.

Geng Qinggui var forskare vid Kinas seismologiska byrå och vice ordförande och utredare för kommittén för förutsägelse av naturkatastrofer vid Kinas geofysiska institut. Enligt Li Shihiu utvecklade Geng 1972 en metod att förutse stora jordbävningar genom att mäta förekomsten av torka. Med metoden kunde Geng lyckas förutse skalvet 1975 i staden Haicheng och jordbävningen i Tangshan 1976 som dödade minst 240 000 personer. På 1980-talet publicerade Geng sina teorier i boken The Relationshop Between Drought and Earthquake in China (Relationen mellan torka och jordbävningar i Kina). Boken publicerades av Forskningspressen.

”Hans framsteg inom forskningen förolämpade emellertid myndigheterna inom det seismologiska området och Geng stängdes av från förutsägelse-teamet och förflyttades till en seismologsik tidskrift”, skriver Li.

Lis artikel har snabbt dragit till sig stor uppmärksamhet. Många bloggare har svarat honom och fördömt de kinesiska myndigheterna för att ha ignorerat expertens varning.

”Jag är en av de överlevande efter jordbävningen i Tangshan. Tangshans folk är extremt fientliga gentemot den nationella seismologiska byrån med anledning av deras misslyckande att förutse ett sådant förödande skalv där över 240 000 människor förlorade livet. Nu, 32 år senare, har de återigen misslyckats med att förutse jordbävningen i Sichuan”, skriver en bloggare som även kräver att chefen för den nationella seismologiska byrån avgår.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-14/70663.html