Forskare får hud att växa från hårceller
Hår lär kunna utvecklas till hudceller genom en ny metod som forskats fram. (Foto: Carl de Souza/AFP)


Ett nytt sätt att producera hud ger hopp för patienter med kroniska sår. Det kan dock låta som science fiction; plocka några hårstrån, låt hårcellerna växa och efter fyra till sex veckor har de vuxit till bitar av hud som kan transplanteras på ett sår.

Företaget euroderm GmbH och Fraunhofer Institute for Cell Therapy and Immunology IZI i Leipzig, Tyskland, har fått tillstånd att producera konstgjord hud från patienternas egna celler.

Normalt brukar läkare ”skala av” en bit hud från låret på patienten och transplantera det på ett kroniskt sår. Ingreppet lämnar ärr både på låret och såret och är smärtsamt.

– Om vi producerar huden istället med den nya metoden EpiDex, kan vi uppnå samma möjligheter till läkning utan att skada patienten. Dessutom växer den konstgjorda huden in i såret utan att lämna ärr, säger läkaren Andreas Emmendörffer, VD för Euroderm GmbH i ett pressmeddelande.

Fördelen med den nya metoden är att hudtransplantationen kan göras polikliniskt, patienten slipper att bli inlagd på sjukhuset. Man kan redan efter några dagar se om den nya huden har fastnat på såret och 72 dagar senare kan man inte längre se skillnad på den nya huden i såret och frisk hud.

Hur får man då hud att växa fram från hårcellerna?

– Vi plockar några hårstrån från patientens huvud och tar stamceller från hårrötterna, vilka sedan förökar sig i en näringslösning under cirka två veckor. Sedan minskar vi på näringslösningen så den inte längre täcker cellernas ovansida, vilka därmed kommer i kontakt med syret i luften. Det ökande trycket som syret utgör på cellen får dem att förändras till hudceller, förklarar Andreas Emmendörffer.

På detta sätt kan forskare låta många små bitar av hud växa fram, indviduellt för varje patient, vilket kan täcka en yta från 10 till 100 kvadratcentimeter när de sätts ihop.

Forskare förväntar sig att kunna ta fram hudtransplantat för mellan 10 och 20 patienter per månad, beroende på hur många läkare som ordinerar den här behandlingen.