Forskade på låtar som fastnat i huvudet


Vi har alla upplevt frustrerade dagar då vi ”infekterats” av en sång som helt enkelt inte går att få ut ur huvudet.

De flesta av dessa plågor – sånger som fastnar i våra huvuden – varar bara några minuter, men somliga kan stanna kvar i timmar eller dagar.

De flesta människor blir bara irriterade på det här fenomenet. Psykologstudenten Andréane McNally-Gagnon och professor Silvie Hébert, båda vid University of Montreal, beslutade att granska saken djupare. De menar att sådan forskning aldrig gjorts tidigare.

”De enda sådana studier som har genomförts var på försökspersoner som mentalt föreställde sig en sång”, säger Hébert i ett pressmeddelande. ”Vi tror att den neurologiska processen är annorlunda med dessa plågor, eftersom fenomenet är ofrivilligt.”

De bad 18 musiker och 18 ickemusiker att nynna och komma ihåg låtar de gillar. Forskarna registrerade försökspersonernas känslomässiga tillstånd före och efter. De upptäckte att påverkan varar längre för musiker än för ickemusiker, och att fenomenet normalt inträffar när personen befinner sig i ett positivt känslotillstånd och sysslar med icke intellektuella aktiviteter såsom promenader.

”Kanske inträffar fenomenet för att förhindra grubblande eller för att ändra humöret”, säger Hébert.

McNally-Gagnon och Hébert planerar nu att studera dessa låtar genom att använda magnetisk resonanstomografi eller magnetisk stimulansteknologi.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37232/