Förre statssekreterare i Kanada om Shen Yun - Det bästa jag någonsin sett
David Kilgour, före detta statssekreterare i Kanada, såg Shen Yun Performing Arts i National Arts Centre i Ottawa, den 20 december. (Med tillstånd av NTD)


På National Arts Centre i Ottawa, Kanada öppnades i december ett fönster mot ett annorlunda Kina, ett Kina med strålade dynastier och magi, där de som gör ont får omedelbar vedergällning.

Shen Yun Performing Arts intog scenen och kvällens föreställning var den andra av totalt fem föreställningar i Ottawa. Författaren, människorättsförsvararen och före detta statssekreteraren i Kanada, David Kilgour har njutit av deras framträdanden år efter år.

Kilgour har sett Shen Yun de senaste sex åren, både i och utanför Ottawa. Han minns första året när de kom till Ottawa för en enda föreställning.

– Det var fullsatt och de fick ordna fler föreställningar. De har blivit mer och mer populära.

– De har blivit en stor del av kulturlivet i Ottawa, fortsatte Kilgour.

Varje år har Kilgour varit lyrisk över föreställningen. Den här gången förklarade han att han inte kunde förstå hur den skulle kunna bli bättre, bara att han förväntade sig att det skulle bli det.

– Dansen var helt fantastisk, det var så bra och dräkterna var de vackraste jag har sett. Sången var också väldigt vacker.

Kilgour tillade att föreställningen var fenomenal och berörde honom på djupet.

– Den berör en andligen… Den når alla sinnen. Den rörde mig ända in i själen. Den rör vid hjärtat.

– För att sammanfatta, det är den bästa föreställningen jag någonsin sett och jag kan knappt hålla mig till nästa år.

Han berättade att på väg ut från föreställningen hade han hört att alla säga samma sak.

– Det var den bästa föreställningen de någonsin har sett, sade Kilgour igen.

Särskilt berömde han Shen Yuns kvinnliga dansare och beskrev deras framförande som “fenomenalt”.

– De gör allting så exakt. Ingen tar ett steg fel. Det här är det bästa jag någonsin har sett, upprepade han och tillade att dräkterna var ”inte av denna världen”.

Shen Yun turnerar årligen runt om i världen med uppdraget att återuppliva den 5000-åriga gudomligt inspirerade kulturen, en historia som så gott som ödelagts under 60 år av kommuniststyre, särskilt under kulturrevolutionens kaos.

Tillsammans med kinesiska etniska danser och folkdanser visar Shen Yun klassisk kinesisk dans. Många av deras nummer åskådliggör forntida berättelser eller scener ur Kinas historia.

Många berättelser, av vilka en del tar plats i nutiden, kretsar kring kampen mellan det goda och det onda, vilket är ett ämne som Kilgour tyckte särskilt mycket om.

– De goda människorna vinner och de elaka förlorar. Jag tycker verkligen om hur de presenterar de dåliga: mörka och med käppar. Det är verkligen mycket bra gjort.

– I alla länder finns en historia av kamp i de här frågorna, sade han.

Kilgour borde veta. Som en engagerad människorätts- och demokratiförespråkare har han rest världen runt och talat om frågor som handlar om förtryck i Vietnam till bristen på skydd för whistle-blowers i Kanada.

Mitt i sin politiska karriär sparkades han från sitt parti, Progressive Conservative Party på grund av oenighet. Efter att han valdes in i det liberala partiet lämnade han också detta, delvis på grund av Kanadas overksamhet under krisen i Darfur, Sudan.

Innan han lämnade partiet arbetade han som statssekreterare för Asien- och Stillahavsfrågor. Sedan dess har han arbetat för Ashraf i Irak, demokrati i Vietnam, människorättsfrågor i Afrika och Asien, samt med ett dussin andra ärenden.

Tillsammans med människorättsadvokaten David Matas vann Kilgour 2009 ett människorättspris, utfärdat av International Society for Human Rights, vilka är baserade i Tyskland. Utmärkelsen fick de för sitt arbete med att exponera organskörden från Falun Gong-utövare i Kina.

Men även om två nummer faktiskt berörde det moderna Kina, bjöd Shen Yun denna kväll på sann, traditionell kinesisk kultur och historia, vilket Kilgour sade att de flesta icke-kineser vanligen inte stöter på.

– De får en riktig känsla för den verkliga kulturen som man aldrig får se när man kommer till Kina, sade han.

– Man får en helt annorlunda bild av Kina. Det är det som är unikt med föreställningen. Man får se Kina så som det skulle kunna vara, som det borde vara, som jag tror att det kommer att bli. Verkligen inte så som det är nu.

Kilgour rekommenderade varmt andra att se Shen Yun.

– Gå och se den. Hela familjen borde se den; dina föräldrar, dina barn. Det är en föreställning för alla. Jag gick tillsammans med mina två döttrar och min fru Laura och jag tror att vi allihop njöt till fullo. Det är en föreställning för alla.

– De som satte ihop föreställningen tänkte säkert på det.

Matthew Little var reporter för NTD.

Shen Yun har tre kompanier som turnerar världen över. För mer information se hemsidan, shenyun2012.com

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska.