Förre chefen för Kinas mat- och läkemedelsadministration dömd till döden
Zheng Xiaoyu, före detta direktör för Kinas mat- och läkemedelsadministration.


Enligt China News och China Courts hemsidor har Zheng Xiaoyu, före detta direktör för Kinas statliga mat- och läkemedelsadministration dömts till döden av Pekings första mellanliggande folkdomstol.

Analytiker pekar på att Kinesiska kommunistpartiet har använt dödsstraffet i fallet med Zheng för att blidka internationell upprördhet och fördömanden gällande landets export av förorenad mat, husdjursfoder och förfalskade receptbelagda mediciner.

Zheng prövades för åtta fall av mutbrott och tre fall av tjänstefel. Domstolen anklagade Zheng för att ha tagit emot mutor för sammanlagt ungefär 6,45 miljoner yuan.

Under rättegången erkände Zheng att han tagit emot mutor, men förnekade tjänstefelsanklagelserna. Han hänvisade upprepade gånger till Cao Wenzhuang, före detta direktör för avdelningen för läkemedelsregistrering under mat- och läkemedelsadministrationen.

Cao vittnade för åklagarsidan under rättegången mot Zheng. Enligt hans vittnesmål tog både han själv och Zheng emot mutor. Cao har också anklagats för att ha tagit mutor. Det sägs att han kommer att åtalas när fallet mot Zheng är avslutat.

Zhengs fru Liu Naixue, och deras son, Zheng Hairong, är också misstänkta för att ha tagit emot mutor men de har inte åtalats. Liu, som tar hand om sin gamla mor, släpptes fri mot borgen.

Trots att Zheng har stora problem med sin diabetes har han nekats borgen för medicinsk behandling.

Kommentatorer i Kina har noterat att allmänheten hade mycket begränsad tillgång till Zhengs rättegång. Enligt kommunistpartiet var rättegången offentlig, men rätten lät inte journalister närvara. Man uppgav att det var slut på besökspass.

Epoch Times kolumnist Wang Yifeng kommenterade att de 6,45 miljoner yuan som Zheng tagit emot är småpotatis jämfört med de över 300 miljarder i mutor som Zhou Zhengyi tagit emot och de miljarder som gått till Jiang Zemin och hans politiska hejdukar.

Wang menar att kommunistpartiet dömde Zheng till döden i ett försök att skingra den kontrovers som uppstått när världen insåg att Kina sålt giftig mat och förorenade läkemedel över hela världen. Genom att göra en syndabock av Zheng och få undan honom snabbt och bryskt hoppas regimen kunna lösa upp den växande oron över exakt hur mycket och vad det är för förorenade och falska produkter Kina skeppar iväg till utlandet varje dag.

Biografi över Zheng Xiaoyu

Zheng Xiaoyu föddes i Fujianprovinsen 1944. Han tog examen från biologiska fakulteten vid universitetet i Fudan 1968. Han har 23 års erfarenhet av läkemedelsbranschen. Zheng utsågs till direktör för den statliga byrån för administration och övervakning av läkemedel 1994. Efter det att statliga rådet organiserat om departementet i mars 1998 blev han förste direktör för Kinas statliga mat- och läkemedelsadministration.

22 juni 2005 togs han bort från sin post. I december 2006 anklagades han för att ha tagit mutor under sina 8 år som Kinas högsta chef för läkemedelshantering. I mars 2007 skickades hans fall vidare till Kinas rättsapparat för undersökning.

Översatt från engelsk” target=”_blank”>originalartikel på kinesiska.